20 tips inför jul och nyår


11 december, 2016 23:01


254x254

JULAFTON.

Julöl är oslagbart till sill, Janzon, köttbullar, prinskorv och annat salt på julbordet.

Men där kanske finns något slags kött också?

Och kanske tillhör ni dem som äter jullunch före Kalle Anka och julaftonssupé efter Karl-Bertil Jonsson?

Här är några höjdarviner att njuta till julaftonens olika kötträtter.

 

Château de France

 

2010 Château de France

Pessac-Leognan, Bordeaux, 325 kr (75762)

Med 54% cabernet sauvignon och 46% merlot får du en snygg, klassisk bdx med svartavinbär och kaffeton. Finns även i 2007 års tappning (75147), med lite mer mognad men med lite mindre prislapp (289 kr). Utmärkt till vilt.

 

2011 Valle del Sogno

Toscana, Italien, 289 kr (74313)

En bordeauxblend, fast utan merlot. 80 respektive 20 procent av de båda cabbarna sauvignon och franc ger ett mustigt, tuggigt, fruktigt och ekigt köttvin. Producenten Giuseppe Brancatelli står själv för i stort sett hela handpåläggningen från ax till flaska (eller vad man nu säger om vin).

 

Valle del Sogno

 

2008 Quinta de Vallado Field Blend

Dourodalen, Portugal, 500 kr (78524)

Ett vidunderligt vin, ett av de allra godaste jag smakat under året. Gjort på 44 olika druvsorter från gamla vingårdslägen, blandat med bästa touriga naçional. Mannen bakom verket är Joáo Ferreira Álvares Ribeiro, en av de fem Douro Boys-vinmakarna – en kultförklarad kvintett i norra Portugal. Allt de rör vid blir vin. Påstod en gång att Miraculix hade offrat sitt skägg för att kunna koka ihop den här trolldrycken.

 

Orbelus dark

 

2011 Orbelus Prima

Strumadalen, Bulgarien, 189 kr (72204)

Bulgarisk pärla i fransk förklädnad. Ekologiskt, fatigt, ännu lite stramt entrecôtevin. Man skulle kunna ta vinet för en bordeaux, eftersom det bär tydliga drag av huvuddruvan cabernet sauvignon (33%). Lägg därtill 27% merlot och 6% petit verdot en tredejdel andra druvor.

 

2014 Mas d’en Pol Barrica

Terra Alta, Spanien, 189 kr (72957)

Ett vin för dig som har en klump älgfärs, en rådjursstek eller en bit entrecôte av nöt på gång. Ett vin även för dig som har svårt att välja mellan Bordeaux och Rhônedalen, eller mellan svartavinbär/kaffe/cederträ och plommon/lakrits/örter.

Här är allt i ett.

Druvblandningen garnacha, syrah, cabernet sauvignon och merlot (med dominans av den varma, rentav eldiga garnachadruvan) ger en hybrid mellan Haut-Médoc och Chateauneuf-du-Pape, till överkomligt pris.

 

Mas d'en Pol Barrica

 

 

PÅ JULDAGEN äter vi alltid lutfisk och jag har sedan barnsben inbillat mig att det är en skaraborgsk tradition. Likaså sättet, på vilket vi äter den solitärt tämligen bleksmakande långan. Vi mosar således fisk, potatis, béchamelsås och skirat smör till en gegga som ser förfärlig ut, men som smakar himmelskt med generöst strössel av flingsalt och kryddpeppar.

Ärter, bacon och annat bjäfs står vi över, men jag kan acceptera det.

 

lutfisk_m_trattkantareller

 

Drycken är i första hand mumma, men vill man dricka vin är lutfisk rätt rätt att experimentera till. Se bara här nedan.

 

2011 Ra’Is

Moscato d’Asti, Italien, 238 kr/50 cl (76738)

Sött vin till lutfisk, alltså? Jajamän, precis som du dricker portvin till stilton passar sött och salt lysande ihop. Vinet bär på 94 gram socker per liter och är inte illsött, men står pall. Bra syra också, med toner av citrus och aprikos.

 

2003 Satöbbi Tokaji Aszú, 5 Puttonyos

Tokaj, Ungern, 279 kr (79010)

Här tätar vi till det ännu mer, jämfört med italienaren. Bränt socker, honung och kanderad frukt dominerar det här vinet, som är en dröm till en skaraborgsk lutfiskröra. Kan även drickas till söta desserter. Producenten heter Dóbogo.

 

2015 Tropez Rosé

Provence, Frankrike, 167 kr (72900)

Ett ”riktigt” rosévin, från hjärtat av ”Pays de Rosé”, gjort på 60 grenache, 30 cinsault och resten syrah. Blekt i färgen, men smakrikt, syrligt, fruktigt och användbart till mycket mer än att bara sitta och sippa på en varm sommardag. Egentligen gillar jag roséer under lågsäsong bäst. Det vill säga när det fått ett extra halvår på sig att ”sätta sig”. Det här till lutfisk är, när man väl provat det, lika självklart i fortsättningen, som när man för första gången fått testa en resväska med hjul.

 

2015 CocoriKo

Languedoc, Frankrike, 159 kr (73300)

Ett vin gjort på 100% av druvan med det märkliga namnet piquepoul noir (svart pickande höna). Lätt som en fjäder från samma höna.

Ljust och bärigt, kan tas för ett mörkt rosé. Stilen är helt lik det som tillverkas i Beaujolais. Ljust, bärigt, syrligt, med toner av jordgubbe, smultron och röda vinbär.

Producenten heter Domaine La Grangette. Ligger utanför Montpellier och är ensam om att göra piquepoul i alla tre färgvarianterna. Och nej, jag har inte druckit det till Lutfisk Scarabourgienne. Men jag ska!

 

 

PÅ ANNANDAGEN är vi hjärtligt trötta på både fisk och all julmat mittemellan, så det får bli fågel. Anka, gås, kyckling, kalkon. Your choice. Här är några riktiga kalkonviner … höll jag på att skriva, men det förhåller sig förstås precis tvärtom. Till fågel dricker vi helst pinot noir eller fatlagrad chardonnay.

 

Ingelsta_kalkon_recept_helstekt_kalkon_ala_ingelsta

 

2014 Bourgogne Cuvée des Forgets

Bourgogne, Frankrike, 265 kr (71070)

För er som har svårt för rött vin (den elaka garvsyran!) är en rejält fatlagrad chardonnay alltid ett gott alternativ. Svarar bra upp mot det mesta – även kött, faktiskt – i matväg. Till fågel är vit bourgogne alltid helrätt.

Här är en klassisk Bourgogne, utan speciell bybeteckning, eftersom druvorna hämtats från olika håll. Men vi är väldigt nära Meursault här.

 

2009 Chassagne-Montrachet 1 cru Les Vergers

Bourgogne, Frankrike, 875 kr (74385)

För er med extremt höga krav och korresponderande plånbok finns det här nötiga och smöriga – det vill säga läckert fatade – muskelknippet från södra Bourgognes vassaste chadonnaylägen. Den som vill förvirra begreppen skulle kunna säga att vinet är rent amerikanskt i stilen. Kräver mer kraft på tallriken än en mjäll fiskbit.

 

2013 Adelsheim Willamette Valley

Oregon, USA, 319 kr (79441)

Ett sånt där vin man undslipper sig ett ”oj!” när näsan doppas innanför kanten på glaset. Oregon ligger per vindefinition mittemellan Kalifornien och Bourgogne och har sugit upp det bästa av två världar. Den amerikanska frukten, den franska strukturen. Den perfekte tvåvägsspelaren, om vi snackar fotboll. Och till ankan, gåsen, kalkonen … oh, la la!

 

2013 Bibich R6 Riserva

Dalmatien, Kroatien, 149 kr (75578)

Ett fläckfritt instegsvin till den kroatiska vinkulturen. Vinmakaren Alen Bibic vill beskriva vinet som kraftfullt och fylligt, men jag själv skulle säga kryddigt och fruktsyrligt, med tydliga drag av ek efter tolv månader i fat.

Att hitta jämförelser med något som är mig mera bekant är svårt; tänk en blend på pinot noir och syrah (vilket Gud iofs förbjude), men det är nånstans där vi hamnar. En tredjedel av vardera inhemska druvorna babi?, plavina och lasin är förutsättningen för detta intressanta, hantverksmässiga vin. Priset är fyndartat.

 

2012 Knipser Kalkmergel

Pfalz, Tyskland, 295 kr (74852)

Var egentligen mer sugen på att tipsa om Knipsers Burgweg från 2011, men nu ska de här goda råden funka den här julen och inte julen 2021, så det får vara. Köp och spara! är mitt goda råd om Burgweg – och såna råd är som bekant dyra. 515 kronor kostar vinet (nr 72550) som är makalöst, men lite strängt i dag. Julklapp?
Kalkmergel är lillebror, men en tillräcklig tuff lillebror för att det ska både höras, synas och kännas. Tysk pinot noir (särskilt pfalzisk) är burgundisk i stilen, när Bourgogne är som vänligast mot den som håller i glaset.

Knipser Kalkmergel är ett stort och generöst pinot noir, som alla Bourgogneälskare har råd med.

 

 

gp_nyarsfyrverkeri_textbild

 

PÅ NYÅRSAFTON dricker väl nästan alla något slags bubbel? Billigt eller dyrt, till mat eller tolvslag, med eller utan alkohol. För att manifestera ett löfte eller för hoppet om ljusare tider.

Eller för att det är gott.

Här är några trevliga skumpor i olika prisklasser, för olika ändamål.

 

 

2013 Prosecco Zero Millesimato Extra Dry

Veneto, Italien, 175 kr (79153)

Min faiblesse för prosecco – och druvan glera – är ytterst begränsad, men en ren och trevlig apéritif som den här passerar lätt Grehns griniga gom. Mera äpplen än den annars så vanliga päronsoda/mandelmassamixen. Kostar förstås lite mer än ordinärt proseccokladd. Tro nu bara inte att zero betyder utan socker. Nollan står för temperaturen vid pressningen av druvorna. ”Extra dry” betyder ”ganska sött” på italienska.

 

Love & Bubbels

Champagne, Frankrike, 390 kr (77775)

Regnbågschampagnen har skyhögt symbolvärde och jag skålar gärna vid tolvslaget för ett nytt år med mer tolerans, öppenhet, fred och kärlek över alla gränser. (Hur skulle vi kunna misslyckas med det, efter 2016?)
Och det är alls icke något plonk, som Philippe Brugnon i Rilly-la-Montagne tillverkat. Flaskan innehåller 70% pinot noir och 30% chardonnay från premier cru-byar. Även om etiketten skvallrar om något sött, så är det faktiskt en brut, det här. Inte mer än 12 gram socker. Men flörtigt är det, så det räcker och blir över.

 Ostronakademien kopia

Ostronakademien

Champagne, Frankrike, 299 kr (82901)

Ostron hör nyåret till och varför inte äta dem till en champagne, skräddarsydd för Ostronakademien i Grebbestad? Där vet de hur det ska smaka. Hög syra, inget fjäsk – men en liten klang av nougat och apelsin. Kan bero på att producenten Pertois-Moriset har sina druvor i Le Mesnil, den förnämsta av chardonnaybyarna i Champagne. Priset är förbluffande lågt för den här höga blanc de blancs-kvalitén.

 

Brimoncourt Extra Brut

Champagne, Frankrike, 499 kr (77680)

En extra brut för diabetiker och andra som har svårt att hantera socker. Druvor från sex grand cru-byar (pinot noir från Aÿ, Bouzy och Ambonnay, chardonnay från Cramant, Oger och Le Mesnil). Passar allra bäst till ostron och skaldjur naturelle, men även till plattfisk som vi bara klämt en citronhalva över. 80% PN, 20% CH.

 

Gosset Rosé Brut

Champagne, Frankrike, 499 kr (7405)

Vi måste ha med en roséskumpa i nyårstipset och då är det omöjligt att gå förbi Gosset. Firman äger inte en enda vinranka, men är oerhört kräsen när man köper in. Laxrosa, torr, gräddig, med jordgubbs-, hallon- och smultrontoner. Håller för en hel middag, från laxsnittarna i början, via fisk och kött, till getosten på slutet. 56% CH, 44% PN.

 

Slutligen ett välkänt citat – Från oss alla, till er alla, en riktigt God Jul!« | »

Kommentera