And I will give to you, Summer wine …


2 juni, 2017 17:30


Drömprovning i folieformat: Magnus Homgren, Julia Grehn, Simon Arvidsson och Car-Magnus Hedin sniffar högklassig riesling.

Drömprovning i folieformat: Magnus Holmgren, Julia Grehn, Simon Arvidsson och Carl-Magnus Hedin sniffar högklassig riesling.

 

Sommar och riesling hör samman lika självklart som ler och långhalm, rubb och stubb eller bot och bättring.
Så när vi vände blad och almanackan sade sommar, blev jag lite sugen på att prova samtliga 23 rieslingviner som saluförs av de olika importörerna genom Göteborgs Vinhus.

Jag tog hjälp av ett par av importörerna själva, som inte hade en aning om att det handlade om en blindprovning och att de skulle få till uppgift att identifiera sina egna viner bland de 23.
Inte alldeles lätt, skulle det visa sig. Vi hade riesling från tre tyska, två österrikiska, två nyzeeländska, två amerikanska, ett franskt, ett kroatiskt och ett sydafrikanskt distrikt med i provningen, och gjorde erfarenheten att riesling kan dofta och smaka väldigt ”tyskt” även om det kommer från andra sidan jordklotet.
Dessutom händer det osedvanligt mycket i ett glas med riesling. Kanske mer än med någon annan vitvinsdruva. Några viner var dova, lite tjurigt motvilliga till en början, men vaknade till efter en stund, ruskade på sig och sminkade upp sig till världens fest.

 

Förr drack vi Zeller schwarze Katz, ett billigt och blaskigt Moselriesling. Nu är det annat.

Förr drack vi Zeller schwarze Katz, ett billigt och blaskigt Moselriesling. Nu är katten på väg ut, till förmån för högre kvalitet.

 

Eftersom 23 flaskor vin räcker till något fler än tre – och för att få ett ”konsumentperspektiv” – kallade jag även in den vinintresserade dottern Julia med sambo Simon. Det blev en kul provning med en hög lägstanivå (tänk billigaste kostymen på Savile Row) och en genomsnittskvalitet långt över det ordinära.

Det visade sig att proffs/experter och konsumenter hade ganska lika smakpreferenser. När krutröken skingrats (vi hade som sagt ett par sydafrikaner med i provningen) och alla listat sina tre favoriter, fanns Dr von Bassermann-Jordan från Pfalz med på fyra av fem topplistor. Kanske inte oväntat. Men det märkliga var att vårt särklassiga favoritvin var B-J:s enklaste, 2015 Riesling Trocken för 180 kronor. Provningens odiskutabla fynd!

Nedan finns hela provningen redovisad i tur och ordning (eller snarare oordning, eftersom gissningar och fakta blandas hejvilt här).
Fyra flighter om vardera sex viner (fem i sista). Hoppas trots allt att det kan vara till någon hjälp för dig som vill hitta en favoritriesling utöver de vanliga, till sommarens ljusaste, ljummaste kvällar.

FLIGHT 1:
2014 Spioenkop Riesling (Elgin, Sydafrika) 90618, 194 kr

Sydafrikas terroir förnekar sig inte. Personligt vin med sin typiska lätta rökighet. Tar stor plats i gommen och står pall för kraftigare rätter än mjäll sparris. Magnus Holmgren som importerar vinet hade inga problem med att direkt identifiera sin unga sydafrikan. Uselt hade det varit annars.

2012 Ebner-Ebenauer Riesling Alte Reben
(Weinviertel, Niederösterreich), 76436, 273 kr

Lite nötig, mineralisk, mycket mjuk och behaglig bekantskap som inte är lätt att blint placera rätt i rieslingvärlden. Weinviertel i Niederösterrreich, norr om Wachau (faktiskt nära tjeckiska gränsen) producerar inte riktigt lika ”hårda” viner som det berömda världsarvsdistriktet utmed Donau. Tvivelsutan ett klassvin.

2012 Kugler Riesling (Weinviertel, Österrike) 78550, 232 kr
Halvtorr granne med Ebner-Ebenauer. Intagande sötma, trevligt och lättsvalt till glass och bär.

2014 Caspar X Riesling Feinherb (Mosel, Tyskland) 74228, 170 kr
En diskret mandelton och lätt sötma präglar vinet, som importören Carl-Magnus Hedin omedelbart prickar. Påstår att det passar till matjessill. Jag är skeptisk, men lovar att prova vinet till växthusets första egna potatisar och Lindqvists egeninlagda matjes på midsommarafton. (Därefter blir det nog öl.)

2015 Burckel Jung Nature (Alsace, Frankrike), ännu inte lanserat
Knutet, blackt och utfrätt. Hamnade i ett jobbigt heat här, ungefär som att springa 100 meter mot Bolt, Gay, Gatlin, Powell och Yohan Blake när man själv har ett pers på 11 blankt. Vinner på luftning. Helt okej när jag dagen efter provar vinet utan övermäktig konkurrens. Biodynamiskt.

2015 Dr von Bassermann-Jordan Riesling Trocken
(Pfalz, Tyskland) 78923, 180 kr

Lätt spritzig, fin frukt, fast aningen hårt, med flintig mineralitet. Här känns det att vi har kvalitet i glaset. Julia gillar, Simon gillar, Carl-Magnus gillar, jag ääälskar. Gissar på Pfalz och får rätt. Här fick vi en storfavorit redan i första startgruppen. Fyra av fem provare sätter så småningom det här vinet på sin topp-tre-lista. Inget dåligt betyg, eftersom det är von Bassermann-Jordans enklaste och billigaste vin. 180 kronor is what we in Sweden call a klockrent fynd.

FLIGHT 2:
2014 Caspar X Riesling Trocken (Mosel, Tyskland) 74719, 170 kr
Lätt sötma med intagande druvighet. Måste vara Mosel, säger jag. Magnus tror på fruktbomben Archengel från Nya Zeeland. Carl-Magnus lyckas efter en stunds funderande plocka ut sitt eget Caspari trocken.

2014 Faubel Riesling Trocken (Pfalz, Tyskland) 75747, 139 kr (1 l)
Trevligt, läckert, småsött. Ett lockande aperitifvin. I det här sammanhanget ganska enkelt – men intagande gott, med skaplig syra som balanserar sötman. Är det verkligen ”trocken”? Vi är överens om att det inte är typiskt Pfalz, snarare Moselish. Och flaskan innehåller en hel liter, vilket gör vinet till ett fynd för 139 kronor.

2015 Prager Steinriegl Riesling (Wachau, Österrike) 71327, 220 kr
Ett slumrande, ungt vin man får väcka genom att ruska det lite lätt med tungan. Lite oljigt, torrt, småvresigt i början, men vaknar så småningom till liv i glaset och blir kanongott. Stor mineralitet, med stål och flinta i skön förening. Prager gör inga viner för nybörjare. Hamnar på två topp-trelistor.

2013 Trisaetum Coast Range Riesling (Oregon, USA) 72768, 280 kr
Underbart halvtorrt aperitifvin, helt i min smak, med honungstoner all over the place. Typiskt Mosel, säger jag och påstår att det måste vara ett av Casparis fina spätleseviner. Men Carl-Magnus känner inte vinet. ”Inte mitt”, säger han tvärsäkert och har rätt. Är ni riktigt sugna på ett intagande Moselvin, är Trisaetum från Oregon ett bra köp.

2012 Dr von Bassermann-Jordan Riesling Jesuitengarten
Grosses Gewächs (Pfalz, Tyskland) 70556, 541 kr

Dyrast i provningen. Say no more. Inget fjäsk med nybörjare, men rieslinghabituén som slänger in en dryg Birgit Nilsson, får i gengäld en biljett i mitten på första raden till premiären av Valkyrian (dvs om viner hade varit Wagneroperor). En snustorr, mäktig, mineralisk, flintahård Grosses Gewächs, som grand cru heter på tyska. Vansinnigt gott och med en eftersmak lika lång som namnet på vinet. Eller en aria. Hojotoho!

2015 Hermann J. Wiemer Dry Riesling
(New York State, USA) 71135, 180 kr

Fruktigt, med lätt sötma och hygglig syra. Skulle kunna vara ett lätt Moselvin av Kabinettkvalité, från låt säga Ediger-Eller eller Zell. ”Ett uteserveringsvin”, hävdade Julia – och låt gå för det omdömet. Jag besökte för några år sedan vingården vid Seneca Lake och provade vinet tillsammans med Oskar Bynke, Herrljungasonen som började som lärling hos Wiemer för tio år sedan och nu är delägare och vinmakare på gården. Det räcker kanske inte som skäl för ett köp, men jag har aldrig efter det besöket smakat bättre viner från Finger Lakes, än de som görs av Oskar Bynke.

FLIGHT 3:
2015 Bolfan Riesling (Hrvatsko Zagorje, Kroatien) 74198, 140 kr

Ett av provningens mest udda viner. Egen, svårplacerad stil. Anstrykning av polkagris, påstår jag. ”Får man säga grönmögelost”? undrar Julia. Meningarna går isär, men Carl-Magnus gillar vinet skarpt. Tror att det är hans eget Caspari Ellergrub. Slutsats: ni som tvivlade på att Kroatien kunde producera intressant riesling får tänka om.

2013 Te Whare Ra Riesling ”D”
(Marlborough, Nya Zeeland) 78477, 232 kr

”Arketyp för Mosel-riesling”, säger vi nästan unisont. Men det är alltså ett nyzeeländskt vin – från nordspetsen av Sydön, egentligen ett habitat för sauvignon blanc. Skön frukt, fjäderlätt syra, lockande druvighet. Lättdrucket.
Moselvin! (Inte …)

2012 Caspari Zeppwingert Riesling Feinherb
(Mosel, Tyskland) 75819, 241 kr

Men nu då! Nu är det väl ändå ett jämra bra Moselvin, säger både Magnus och jag efter debaclet med Te Whare Ra, där vi gissade tolv tidszoner fel. Måste vara ett spätlese, med sin omfamnande sötma, lite lätt dieselton och karamell. Vi gissar på Caspari Zeppwingert Feinherb, vilket så småningom visar sig vara korrekt. Importören själv, C-M alltså, tvivlar däremot. Lustigt. Det är ändå hans bästa vin …

2014 Dr von Bassermann-Jordan Riesling Hohenmorgen
(Pfalz, Tyskland) 73484, 456 kr

Provningens tredje bull’s eye från Doktor von B-J i Deidesheim. Jag är redan en sucker for Bassermann-Jordan och här bekräftas min faiblesse återigen. Sätter upp vinet som trea på min topp tre-lista så här långt, utan att ha en aning om att jag nu har alla tre Bassermann på pallen. Kan inte hjälpas. Det är kriminellt goda viner, men dessvärre nästan kriminellt dyra också.

2011 Archangel Riesling
(Central Otago, Nya Zeeland) 78479, 212 kr

Ahhh! Ljuvliga mognadstoner, massor av petroleum. Det vin i hela provningen som andas mest ålder. Och luften är absolut tysk. Det är om inte Berliner Luft, så åtminstone den förföriska Moseldalen som frestar näsan. Ett vin för dig som kan njuta av dieseldoften från Shellmacken vid Jägerdorffsplatsen. Och … hoppsan, det var visst nyzeeländskt, det här också! Puttar ner Bassermann-Jordans tredjevin från pallen, men det är först efter förstorat målfoto.

2011 Spioenkop Riesling (Elgin, Sydafrika) 90618, 189 kr
”Det här är mitt vin. Dessvärre …”, sade Magnus Holmgren om en icke perfekt flaska. Inte i närheten av den tre år yngre, tre år vitalare systern som inledde provningen. Liten tröst: flaskan får stå över natten och provas om dagen efter. Ett helt annat vin! Borta är dragen av sårsalva (salubrin). Nu öppet, intagande, med mognadstoner. Och lite mindre rökigt.
PS. 2011:an kan vara utbytt mot 2013 nu. DS

FLIGHT 4:
2014 Rippon (Central Otago, Nya Zeeland), tillfälligt slut

Rejäla toner av petroleum. Skulle kunna vara en mognande tysk Auslese trocken, men är en treåring från Sydön i Nya Zeeland. Skräddarsytt för den som vill ha utpräglade bensinstationsdrag, men ingen sötma, i sin riesling. Hamnar på topp sex hos Julia, Simon och mig själv. Trist att det är slutsålt hos importören Fine Wines. ”Bevakas”, som det står i travtipsen.

2015 Riffel Riesling Trocken
(Rheinhessen, Tyskland) 182 kr, tillfälligt slut

Lätt sprits på tungspetsen och lätt som en fjäder i munnen. Mera citrus än tropisk sötfrukt. Lågmäld elegans från Bingen, på ”fel” sida floden, om man är ute efter Rheingauviner. Utmärkt bersåvin, som inte kräver mat.

2013 Martin Muthenthaler Viesslinger Stern
(Wachau, Österrike) 79690, 500 kr

En 500-kronorspjäs som ingen reagerar på. Kanske lite för elegant och alltför diskret så här sent i provningen? Gör sig bäst under mera stillsamma former och med något exklusivt på tallriken, t ex hummer eller ostron.

2012 Caspari Ellergrub Riesling Spätlese Alte Reben
(Mosel, Tyskland) 71727, 241 kr

Inte olikt Casparis Zeppwingert, fast betydligt stramare (mindre socker). Välgjort, med lite retsam sötma som pareras av fin syra. Den här tar vi som apéritif! Mera Mosel än så här blir det nog inte. Från den slingrigaste delen av floden, med de brantaste sluttningarna i dalen, där man reser åt alla väderstreck på samma gång och blir alldeles yr efter några provningar i byarna.

2013 Chehalem Three Vineyard (Oregon, USA), tillfälligt slut
Sist men inte minst: ett vin i egen stil från Willamette Valley i norra Oregon. Svalt, fruktigt, med rosor och russin i bakgrunden. Långt från Trisaetum (flight 2) i smak, trots att man är nästan grannar. Och jämförelsen vinner Trisaetum lätt.

 

Dr von Bassermann-Jordan, AAA-sparris och en hemslagen hollandaise. Match in heaven.

Dr von Bassermann-Jordan, AAA-sparris och en hemslagen hollandaise. Match in heaven.

 

Panelens topp tre-ranking, blint:

Carl-Magnus:

 1. 2012 Caspari Zeppwingert Riesling Feinherb
  (Mosel, Tyskland), 75819, 241 kr
 2. 2015 Dr von Bassermann-Jordan Riesling Trocken
  (Pfalz, Tyskland), 78923, 180 kr
 3. 2012 Ebner-Ebenauer Riesling Alte Reben
  (Niederösterreich), 76436, 273 kr

Julia:

 1. 2012 Caspari Zeppwingert Riesling Feinherb
  (Mosel, Tyskland), 75819, 241 kr
 2. 2015 Dr von Bassermann-Jordan Riesling Trocken
  (Pfalz, Tyskland), 78923, 180 kr
 3. 2014 Faubel Riesling Trocken
  (Pfalz, Tyskland) 75747, 139 kr, 1 liter

Magnus:

 1. 2012 Dr von Bassermann-Jordan Riesling Jesuitengarten GG
  (Pfalz, Tyskland), 70556, 541 kr
 2. 2011 Archangel Riesling
  (Central Otago, Nya Zeeland), 78479, 212 kr
 3. 2015 Prager Steinriegl Riesling
  (Wachau, Österrike), 71327, 220 kr

Simon:

 1. 2015 Dr von Bassermann-Jordan Riesling Trocken
  (Pfalz, Tyskland), 78923, 180 kr
 2. 2015 Prager Steinriegl Riesling
  (Wachau, Österrike), 71327, 220 kr
 3. 2012 Caspari Zeppwingert Riesling Feinherb
  (Mosel, Tyskland), 75819, 241 kr

Thomaz:

 1. 2015 Dr von Bassermann-Jordan Riesling Trocken
  (Pfalz, Tyskland), 78923, 180 kr
 2. 2012 Dr von Bassermann-Jordan Riesling Jesuitengarten GG
  (Pfalz, Tyskland), 70556, 541 kr
 3. 2011 Archangel Riesling
  (Central Otago, Nya Zeeland), 78479, 212 kr

# Inget av vinerna i provningen finns i Systemets ordinarie butikssortiment, men allt som inte är slutsålt hos importören går att beställa. Gör det!

 

 « | »

Kommentera