Bubbel till nyår – a reminder


2 december, 2016 06:56


Pertois-Moriset:Juillet-Fresnet

BUBBEL TILL NYÅR
– A REMINDER

 

Systembolaget är mig veterligen det enda företaget i världen, som använder argumentet ”vi vill inte sälja så mycket som möjligt” i sin marknadsföring.

Den som tror på denna märkliga utsaga, bör ställa sig följande fråga; hur kommer det sig i så fall att produkterna i varje månadslansering sammanfaller så precist med konsumenternas önskemål?

Till exempel massor av friska vita viner till våren, en uppsjö roséviner i maj, en journalistprovning av samtliga boxar inför sommaren – och i morgon: 14 riktigt bra mousserande viner och champagner att bunkra inför nyår?

Om inte ett rikt och lockande utbud – framför allt av ungefär 40 000 miljarder boxar – uppmuntrar till köp, så vet jag inte riktigt vad som skulle göra det.

Men som konsument gillar jag skarpt möjligheten att kunna välja och vraka bland massor av kvalitetsbubbel i Nordstan idag, fredag.

 

Då släpps till exempel den utmärkta engelska champagnereplikan 2014 Ridgeview Bloomsbury (271 kr), den ävenledes högklassiga italienska kopian C’a del Bosco Cuvée Prestige (259 kr) och den spanska finfina cavan 2011 Gramona Imperial Brut Gran Reserva (199 kr).

Detta sagt till er som vill ha nåt lika dyrt och nästan lika gott som champagne, men som fortfarande har ett horn i sidan till frogsen, kanske för att de sprängde atombomber på Mururoa 1995 eller för att Thierry Henry föste fram bollen med handen i VM-kvalet mot Irland 2009.

Okej, är man långsint kan det vara skäl nog att avstå champagne.

 

Men för er som kommit över de där nesliga grodätarskandalerna vill ja tipsa om de här båda strålande champagnerna:

 

2008 Pertois-Moriset Blanc de Blancs Millésime Grand Cru

429 kr (90671)

Årgången är, för att ta till en sliten klyscha, magisk – och vinet svarar lätt upp mot förväntningarna. En krispig blanc de blancs av klassiskt snitt, när mognaden precis börjat sätta in. Toner av apelsin och mjölkchoklad (Romerska bågar), hög syra samt syrliga äpplen av typen Fuji, Aroma eller Sunrise. P-M håller till i Le Mesnil, där den bästa av den bästa chardonnayen gror.

Ge mig det här vid tolvslaget och jag avger vilka löften som helst. 2 400 flaskor.

 

2008 Fresnet-Juillet Special Club Grand Cru

60% chardonnay / 40% pinot noir

449 kr (91137)

Ah, nu snackar vi krämig skumpa som håller både för fågel, fisk och mittemellan. Gärna till den rådjurssadel jag hoppas kunna bjuda på till nyår (det är inget löfte, såna löften kan komma på skam. Vem vet var rådjuren har sin gång i nyårsveckan?)
Firman Fresnet-Juillet, har sitt säte och vingård i Verzy, vilket är pinot noir-land av högsta klass (100% grand cru-by). Där har ni musklerna i det här vinet. Med 60% kalkrik chardonnay som dominans får vi fräschören. 24 flaskor finns i Nordstan, men tänk på att det så kallade PK-Huset i Stockholm redan roffat 84 buteljer. Om det är så särskilt PK vet jag inte, men om lantisar ska kunna beställa hem nåt till sina småbutiker, får man lägga på en rem. 1 500 flaskor finns inalles.

 

För de som tycker att 2008 är barnarov lanseras samtidigt deras Special Club 2002 i beställningssortimentet med artikelnummer 77582 och det beställer du här« | »

Kommentera