Bulgariskt vin – ingen trakisk historia längre


21 april, 2017 17:35


 

Välja fritt är stort men välja rätt är större.

Något att tänka på för er 300 medlemmar i Göteborgs Vinhus, som tänker ta er till Feskekôrka för GV:s femte Vinfestival på söndag.

Jag älskar den mässan. Inget tjafs med kuponger, bara att sträcka fram sitt glas och få det fyllt … eller åtminstone halvfyllt. Det räcker, eftersom det finns långt över hundra viner att testa.

Men lyd ett gott råd från en gammal provningsräv: lägg inte allt krut på de fantastiska champagnerna, de dyra rieslingvinerna eller den häftiga barolon. Prova nåt okänt. Prova Bulgarien.

Yordanka Teriziyska

Det är Yordanka Terziyska (bilden) som står och häller bulgariskt vin på söndag. Hon är relativt ny importör (firman heter Zemela Wines) i Göteborgs Vinhus och ja … som namnet antyder kan Yordanka Terziyska en del om bulgariska viner.
Född i Strumadalen, där man odlar melnik, uppvuxen i en vinodlarfamilj, kom till Sverige på stipendium runt millennieskiftet och blev kvar. Ser nu som sin uppgift – vid sidan om jobbet som civilekonom – att få oss att fatta vilka goda viner man gör i Bulgarien.

Det Yordanka har med sig till vinfestivalen är ljusår från det misshandlade cabernet-skräp vi kolkade i oss på den gamla onda tiden, fram till 1989. Nu finner vi fräschör, elegans, fyllighet och snygga ekfat i vinerna. Vad vi inte hittar är vin som är gratis.

Jag provade hela Zemela Wine-portföljen och fastnade typiskt nog för Incanto Black från Yordankas hemtrakter i Strumadalen – en fransk-bulgarisk hybrid med cabernet sauvignondominans, med god uppbackning av mavrud.
Vadå typiskt? Jo, det kostar nästan 300 spänn – men varför inte!? Prova!

Nästan lika gott, men kanske mer personligt och intressant är Merul Mavrud Reserve från Trakiens lågland. Inhemsk druva, köttigt, lite kärvt – precis så jag önskade att det bulgariska vin jag drack till chili con carnen 1977 hade smakat. Väl värt sina 156 kronor. Prova!

Eolis är ett klockrent ”bordeaux” från Trakien, med skrattretande fransk accent. Lika delar cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc, samt ett ekande ljud av franska ekfat. Prova!

Vitt? Jajamän, det också! Från en för mig hittills okänd producent, Alexandras Estate, kan du få testa ett vin på vermentino. Hade ingen aning om att man odlade den druvan i Bulgarien. Generöst, runt, snyggt. Slår lätt sin storasyster; ett slags ”Côte-Rotie” – en trevlig men något tunn bekantskap på pepprig syrah, fruktig mourvèdre och blommig viognier.
Alexandras flaskor har för övrigt den djupaste Kinnekullebotten jag stoppat tummen i. Be att få prova!« | »

Kommentera