Deutschland über alles


16 maj, 2016 09:35


DSC_0403

I vårt ständiga sökande efter nya gastroupplevelser, håller vi svenskar nu på att etablera något som tyskarna skapat vårliga festivaler av i hundra år.

Sparris och riesling är det nya Kanelbullens dag.

Den som brukar bila i Tyskland så här års, är väl bekant med skyltarna ”Frische Spargeln”, som står utmed vägen i varje by med fler än fyra hus.

Det är en kort och intensiv period. Nu är vi mitt i. Sparrissäsongen startar i mitten av april och bryts abrupt av, likt en sparrisstängel, 24 juni (Johannesdagen).

Den här våren har vi sett osedvanligt många recept på sparris i svenska tidningar – och vi som regelbundet läser vinspalter har tipsats om ännu fler goda rieslingviner.

Rolf Olofsson på restaurang Barrique dukade upp tre olika sparrisrätter och serverade fem helt olika typer av riesling. Alltihop av högsta klass – men vad passar till vad?

Under ledning av vin-nestorn Mats Hoff fick ett 20-tal gäster avnjuta en

2013 Bassermann-Jordan, Auf der Mauer, Riesling trocken

Pfalz, Tyskland

269 kr / art. nr 76051

Skolboksriesling – om boken är på tyska. Makalös precision, perfekt balans mellan den ytterst sparsamma sötman och den knivskarpa syran. Gröna äppeltoner i såväl doft som smak samsas med en ren druvighet. Gillar man inte den torra, tyska riesling-stilen, gillar man nog helt enkelt inte riesling.

Vinet är strålande till såväl sparris med risotto, som sparrissoppa och – naturligtvis – vit A-klassparris med hollandaise. (Det var väl egentligen för detta alla kom på provningen?)

 

2006 Kanta Riesling, Egon Müller

Balhannah Vineyards, Adelaide Hills, Australien

Finns ej i sortimentet

Ett tio år gammalt riesling från Australien – hur smakar det? Jotack, alldeles utmärkt – om man inte låter det stå för länge i glaset, ty då bränner det fast och både doftar och smakar som något kvarglömt i en brödrost.

Men den ikoniske Egon Müllers Oz-vin är urläckert så länge det är fräscht. Doften bjuder enorma toner av petroleum – som en verkstad med en dieselmotor igång i provbänken. I munnen tar mäktiga toner av smörad brioche över, som vore det ett ekigt Meursault vi hade i glaset.

Fräckt vin till fet sparris-risotto med semitorkade tomater. Men övriga sparrisrätter slår vinet effektivt ihjäl.

 

2013 Riesling Schoenenbourg Grand Cru

Domaine Bott-Geyl, Alsace, Frankrike

299 kr / art. nr. 90099

Alsace är rätta regionen och stuket för dig som vill ha din riesling yppig, oljig, lite honungsdoftande och inte med den knivskarpa syraklangen som tyskarna erbjuder. Schoenenbourg är ett av de allra vassaste Grand Cru-bergen i Alsace. Drygt 50 hektar sluttar ner mot stjärnbyn nr 1, Riquewihr, och ägarna till rankorna är flera. Bott-Geyl är kanske den allra bästa.
Kanon tillsammans med  vit sparris och ljummen hollandaise.

 

2013 Riesling Reserve Dry

Hermann J. Wiemer, Finger Lakes, New York State, USA

319 kr / art. nr. 75773

Charmerande, intagande och försvinnande gott. Jag är rätt säker på att det här är New Yorks allra bästa vingård. Dyrast i provningen, men hamnar ändå i strykklass just här. Det här är nämligen inget sparrisriesling – här ska sparringpartnern vara asiatisk mat med hetta. Det är då sockret på 8 gram kommer tlll sin rätt, vilken kan vara en helt vanlig sushi med wasabi och ingefära.

 

2010 Riesling Halbtrocken Kugler

Weinrieder, Niederösterreich, Österrike

231 kr / art. nr. 78550

Nu är vi ganska nära den tyska stilen igen. Snygg syra som backar upp sötman och får kinderna att krulla sig sådär gott på insidan. Ett uns av det där vi gärna kallar ”rökighet” eller ”mineralitet”. Men chanslös mot den pfalziska eleganten för 38 kronor mer. Det här vinet skulle jag välja till den lätt krämiga sparrissoppan, som änna stank av klorofyll.

 « | »

2 svar till “Deutschland über alles”

  1. Birgitta skriver:

    Spargelstrasse i Tyskland är bara så trevligt.

  2. Kjell Wigers skriver:

    I norra Tyskland finns Nordsee, ett fast-foodkoncept med fisk och skaldjur. Borde finnas i Göteborg och om någon säger strömming så är det gult kort. På Nordsee mötte jag för första gången combon vit sparris med knaperstekt potatis och Hollandaise. En uppenbarelse! Då orkade man med en promenad ut till Citti Markt för att köpa två baginboxar med vodkan Jeltsin. Riesling till sparrisen? Det kommer jag nog inte riktigt ihåg. Men det hade säkert varit det bästa.
    Gilla · Svara · 3 min

Kommentera