Döm inte hunden efter håren


21 juli, 2016 15:27


Other Peoples Pinot

 

Om ett skönmålat yttre vore avgörande anledning att köpa vin, skulle O.P.P. inte säljas i särskilt många exemplar.

(Vem minns inte 90-talets lockvara på danska Brugsen eller om det var Køpmand: ”Ta fire for hundrede kroner!”; präglad butelj, gräll etikett med blommor, blad, druvor, korsvirkeshus, storkar, katter, you name it …

Flaskan påstods innehålla god pinot gris från Alsace, men befanns vid en provsmakning hålla en kvalité som inte ens den mest välmutade inköpare på Systembolaget hade släppt över tröskeln.

Med O.P.P. är det tvärtom. Etiketten skulle kunna vara ritad av en sexåring som fått uppgiften att med svart filtpenna fylla tre bokstäver utan att rita utanför konturerna.

Men innehållet är strålande.

O.P.P betyder ”Other People’s Pinot” och görs av vingården Mouton Noir i Oregon. Mannen bakom verket heter André Hueston Mack, Texasbördig mästersommelier – och om honom kan ni läsa lite mer på den här sajten.

O.P.P. är nämligen ”Veckans vin” hos Göteborgs Vinhus, vilket inte betyder att det är en stapelvara i budgetklass – däremot alltid en kvalitetsprodukt väl värd priset.

Jag blev förtjust i O.P.P redan för halvannat år sedan, då jag provade årgång 2013. Fann det typiskt Oregon-pinot, med mer stramhet än Kalifornien, men mindre än Bourgogne. 2014 års upplaga är nog lite fruktigare, lite mer publik, lite mer California Dreamin’ än Bourgogne.

För 179 kronor får du i vilket fall som helst ett lysande instegsvin till den tjusiga pinot noir-världen. Passar till väldigt mycket, men allra bäst till anka.

Beställ här.« | »

Kommentera