Efterlängtat Rosévin gör entré på Systemet


7 juni, 2016 09:44


Då och då dimper det ner pressreleaser från vinimportörer, som skriver att ”Äntligen släpps det efterlängtade ’Château Vadå’ eller ’Bodega Siåså’ på Systembolaget. Köp, köp, köp!”.

Jag är lika undrande varje gång. Dels eftersom jag i de flesta fall aldrig hört talas om de här vinerna, dels för att det nästan alltid handlar om produkter alltför enkla för att vara ”efterlängtade”.

Men nu tänker jag begå samma dumma handling själv och skrika ut att NU SLÄPPS DET EFTERLÄNGTADE ROSÉVINET DOMAINE SAINTE-FOY PÅ SYSTEMET!

Efterlängtat av mig, nämligen. Förmodligen av ingen annan …

Jo, förresten – hustrun också! Och skälet är enkelt. Sainte-Foy är ett litet vinslott i Provence, beläget strax väster om den charmiga lilla staden Lorgues – och vi har i rätt många år nu haft förmånen att kunna resa dit och idka slottsliv på franska, tack vare god vänskap med såväl slottsägarna som ”les gardiens” (alltså det pensionerade australiensiska vaktmästarparet, Gaille och Richard).

Bild: AGNETA HELLGREN. Château Sainte-Foy. Inte stort, men naggande gott!

Bild: AGNETA HELLGREN.
Château Sainte-Foy. Inte stort, men naggande gott!

 

När importören och rosévinsgurun Nick Öfwerman tittade in på Sainte-Foy en dag för en liten provning utbrast han ungefär ”Bravo, exelente, magnífico, espléndido! Det vinet ska jag ha!”

Och nu är det alltså ”äntligen” här. Ska finnas i ett 40-tal Systembutiker i dag. Klassisk, snygg Provencestil, med en hel del kraft, för att palla både grillad tonfisk och ljust kött. Vi talar alltså främst om ett rosé till mat – men man kan förstås ocskå sitta i hammocken och söla med ett glas kallt Sainte-Foy.

Kostar 149 kronor, har nummer  95025. Nu befinner vi oss i hjärtat av Rosévinland och då kostar unicitet och kvalitet lite mer, men det ger ännu mer tillbaka.

Och jag garanterar att Sainte-Foy håller minst lika hög klass som berömda Château d’Esclans Whispering Angel, vilket kostar över 200.

En märklighet är att Systembolaget kallar vinet Château d’Esclans Domaine Sainte-Foy. Skälet är att vinet är vinifierat på d’Esclans, vilket för övrigt ägs av den berömde och imposante Sacha Lichine, som även innehar ett grand cru-slott i Bordeaux på fickan.

Detta etikettsbrott är antagligen till fördel för den som drar in kulorna, men själv känner jag mig något förnärmad, eftersom jag så många gånger knallat omkring bland vinrankorna på ”mitt” Sainte-Foy.

Men den franska regeln är att man inte får sätta ut beteckningen ”Château”, om vinet inte är helt och hållet gjort på slottet. När druvorna skeppas iväg för vinifiering någon annanstans, får man nöja sig med ”Domaine” och låta identiteten gå lite förlorad.

 

 

Bild: AGNETA HELLGREN. ÄNTLIGEN SOMMAR! Äntligen rosétajm på riktigt. I förgrunden Domaine Sainte-Foy. Till vänster Domaine Tropez. Gott.

Bild: AGNETA HELLGREN.
ÄNTLIGEN SOMMAR! Äntligen rosétajm på riktigt. I förgrunden Domaine Sainte-Foy. Till vänster Domaine Tropez. Gott.

 

I kylaren på bilden här ovan ligger några andra roséfavoriter.

Först och främst Domaine Tropez, flaggskeppet från familjen med samma namn som den välkända badorten för jetsetfolket. Det börjar säljas på onsdag (167 kr, nr 72900) och är i en något kryddigare stil än Sainte-Foy.

Grand Recolte i den fyrkantiga, tunga och miljömässigt tveksamma flaskan kommer från lyxegendomen Château Berne. Också klassisk Provencerosé till bra pris: 109 kronor, nr 75286.

Domaine de Collavery (2859) är ett riktigt budgetvin. För bara 84 spänn får du mer än vad du kan begära för pengarna.

 « | »

6 svar till “Efterlängtat Rosévin gör entré på Systemet”

 1. Susanne Palmgren skriver:

  Hej Thomaz
  Tack för en trevlig krönika! Domaine Saint-Foy har vi aldrig testat men ska snarast göra detta. Kanske blir det ett besök på vingården också när vi är i Provence i sommar. Tar de emot besök? De andra vinerna har vi testat och håller med dig i dina omdömen, men det finns viner som vi saknar på Systembolaget som vi letat upp efter 20 års resande bland vingårdarna i Provence.

  • Thomaz skriver:

   Hej, Susanne.

   Normalt sitter det en skylt med ”degustation et venté direct” vid vägen. Men jag är rädd att hela 2015 års produktion på 3 000 flaskor har gått till Sverige och Ofwerman imports (Nick Öfwerman).
   Kanske finns det lite 2014 kvar.

   Shopen är inte bemannad, slottet är ju pyttelitet, men på dörren till ”la cave” finns ett telefonnummer som går till Gaille & Richard. Är de hemma kommer de och öppnar.

   mvh,

   / thomaz

 2. Carlaxel Andersson skriver:

  Hej Thomaz,
  Tack för tipset. Vi är eller har inte varit några rose’ vindrickare men efter en provning med Munskänkarna i Lund där Anders Mellden höll i provning väcktes intresset. Vi provade bl.a. Garrus som var klart överreklamerat med alltför mycket ek. Så såg jag ditt tips på Domaine Sainte Foy och detta var en hit väl värt priset – 6 flaskor för en Garrus säger väl allt????

 3. Thomaz skriver:

  Hej, Carlaxel.

  Jag håller med dig om Garrus. 900 för en flaska rosévin är vanvett. Men det finns gott om folk med alldeles för mycket pengar …
  Sacha Lichines idé med Garrus var att göra ”världens bästa rosévin”.
  Personligen tycker jag att man ska vara oerhört restriktiv med ekfat i rosé. Helst inte blanda in trä alls.

  mvh,

  / thomaz

 4. Daniel skriver:

  Jag har alltid njutit av Bandol rosérna. Dessa petroleum nästan genomskinliga viner. Har du något tips på ett bra Bandol rosé på systembolag och kanske speciellt genom Göteborgs Vinhus? Vore kul att veta
  Tjingepling

 5. Thomas skriver:

  Rose, en avart som blivit poppis med anledning till ovan nämnda badort. Nåväl, ett glad väl kyld rosé på sommarhalvåret låter sig sannerligen väl smaka. Efter snart 5 år i soliga Provence har man haft chansen att smaka alla varianter regionen har att erbjuda, och som föregående talare (jodå, vi känner varann) så finns det en klar förkänsla för rosé producerat i Bandol-regionen, av lokalinvånarna sett som rosevinets vagga. Här nere så är det en sport att hitta bra rosé under 5€ på supermarchen men efter att ha botaniserat bland viner från Korsika och regionen Aix-en-Provence (ljust orange i färgen, ungefär som 98-oktanig) kan man ibland unna sig ”säkra” kort. Fruktiga roseer från sydsluttningar med en god dos mourvedre låter sig smakas, eller mineralrika från kalkstensjorden. Domaine Bunan utmärker sig med jämn kvalitet år efter år och prenumererar på guldmedaljer, Moulin des Costes för de fruktiga och blommiga och Chateau la Rouviere för de lättare mineraltonerna. Nu med annalkande flytt mot nordligare breddgrader ser jag fram emot att botanisera i utbudet på hemmaplan, men jag säkrar nog med lite egenimport .. Bara just för att..

  Ska säga att Chateau Berne är en favorit som definitivt kommer finnas med i kyllådan under sommarutflykterna.

  Tack för ordet, och tack för en välskriven blog

Kommentera