Ekologiskt supervin, till drömpris


27 september, 2016 07:21


Giuseppe och Cathrine Brancatelli_72_H800px

”Veckans vin” bär det poetiska namnet Valle del Sogno – Drömmens dal  – och ett besök på Azienda Agricola Brancatelli, där vinet produceras, är värt om inte en egen resa så i alla fall en omväg, ifall ni befinner er i trakten.

Toscana, alltså.

 

Om man kör söderut från Bolgheri, med berömda så kallade supertoscanare som Ornellaia, Sassicaia och Guado al Tasso kommer man efter någon kvart ner på det toscanska plattlandet. Inte en vinplanta i sikte, bara majs, pumpa, melon och kål syns på fälten utmed det Tyrrenska havet.

Så plötsligt, i en krök strax innan man når den tämligen charmlösa lilla staden Riotorto, ligger en ensam vingård. Det är lätt att missa Azienda Agricola Brancatelli.

Men den som är uppmärksam, hungrig, vinsugen och lite less på Strada Provinziale 21 svänger av och välkomnas av Giuseppe och Cathrine Brancatelli.

Här driver det italiensk-irländska paret ett litet pensionat, serverar traditionell lokal mat (lasagnen skulle jag kunna mörda för!) och producerar sina egna, rakt igenom ekologiska, supertoscanare, det vill säga italienskt vin gjort på franska druvsorter.

 

Bordeauxdruvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och petit verdot varvas med lite Rhônedalen (syrah) samt lokal sangiovese för rött vin. Gårdens vita vin görs däremot på den lokala druvan ansonica och har en anstrykning av det närliggande Medelhavets sälta. Det vidunderliga rosévinet, som snarare är orange än rosa, görs på aleatico.

 

Vägen till Azienda Agricola Brancatelli var krokig för paret Cathrine/Giuseppe. De träffades som fattiga studenter i Holland och så småningom började de driva krog i Amsterdam.

Men Giuseppe, med sicilianska rötter, längtade hem till Italien. Drömmen om en egen vingård malde.

  • I sex år letade jag efter den perfekta platsen för att kunna producera det vin jag ville. Till slut hittade jag den. Här! säger han och slår ut med handen över det land han köpte och där ingen i modern tid (och kanske inte ens etruskerna, som bodde här för tretusen år sedan) kommit på tanken att odla vindruvor före honom.

 

Vansinne? Norra Maremma, som en gång var en lerig träskmark härjad av malaria, är inte precis känt för att leverera samma kvalitet som mera höglänta Bolgheri. Men Giuseppe Brancatellis analys av jorden nere i Corniadalen visade sig stämma.

År 2000 köpte paret Brancatelli vingården och planterade sina första vinstockar. Sex år senare byggde de gårdshuset, affären expanderade med pensionat och restaurang – och i dag odlas druvor på 20 hektar, som ger ekologiska viner av förbluffande hög klass.

Valle del Cornia blev Giuseppe Brancatellis Valle del Sogno – Drömmens dal.

 

2011 Valle del Sogno är gjort på 80% cabernet sauvignon och 20% cabernet franc. Vinet har legat på ekfat i 18 månader. Det är ekologiskt odlat, kostar 289 kronor, har artikelnummer 74313 på Systembolaget och kan beställas här.« | »

Ett svar till “Ekologiskt supervin, till drömpris”

  1. Göran Söderlund skriver:

    Don Thomazo, kanontext men irriterar mig på att festivalen går av stapeln (som du förstås inte skrivit). Det är bara båtar som går av stapeln. Min gamla sportchef Östdal sa att klockan kunde gå av stapeln. Kanske det. Men du, hur fick paret råd att köpa marken?
    /Don Goran

Kommentera