En ”SeriGös” Vermentino


8 augusti, 2016 11:47


Lupus in Fabula + gös

Om jag skriver ”italienskt vin” – ni som då ser ett glas vitt framför er, hand upp!

Hmm, noll händer i luften och det var inga höga odds på det.

Italienskt vin är rött vin, det är väl en sanning huggen i Carraramarmor?

Men om jag envisas och skriver ”vitt italienskt vin” – vad tänker ni på då?

Kanske garganega, prosecco, möjligen verdicchio och trebbiano efter lite tankemöda.

Vermentino, då?

Nähä, inte det …

Inte så konstigt, den lätt aromatiska druvan är inte särskilt känd hos oss. Systemet tillhandahåller ett par hyggliga varianter (billiga Bolgarello för 85 kronor och lite fylligare Solesole för 119, båda från Toscana) i sitt ordinarie sortiment, men de är knappast något man kommer att minnas livet ut.

Men när vermentino får lite svängrum kan det bli väldigt gott. Druvan har numera sin tron på Sardinien, dit den antas ha immigrerat från sin franska grannö Korsika för sex, sju hundra år sedan. (Och till Korsika kom den med färjan från Nice, eller möjligen från Genua – uppgifterna om antikens tidtabeller går isär.)

Den som dricker ett glas välkylt Lupus di Fabula (Vargen i fabeln) från Tenute Ólbios, får just den där extra vinkicken jag efterlyser hos ovan nämnda vermentinoviner.

Men det som sörplas i första klunken är lite förvirrande. Gott gott gott, men vad i helskotta är det? Lite lätta muskattoner, aningen sötma (pinot gris?), mycket blommighet (viognier?), frisk syra (inte riesling, va?), aningen rökighet (sydafrikansk chenin blnc?), pomerans och aprikos (kanske roussanne eller marsanne?) … det är extra allt, fast lätt och läskande mitt i all smakrikedom.

Ett seriöst vermentinovin, som borde passa strålande till en foliebakad gösfilé. Som av en händelse har vi precis fått en femkilosbjässe av den generöse storfiskaren David, som varit på nattligt fiskafänge på Mjörn.

Bara att skärpa till filékniven och sig själv.

2014 Lupus in Fabula kan beställas här.

Artikelnummer 70772, kostar 219 kronor.

Vinet är ekologiskt, kommer från Vermentino di Gallura, som ligger på Sardiniens nordöstra del och är öns enda appellation med DOCG-status, Italiens högsta klass.« | »

Kommentera