Fläckfritt vin från Dalmatien


29 augusti, 2016 09:30


Foto: Thomas Grehn

Är det inte lite märkligt att de två massiva invandringsvågorna från Balkan – dels efterkrigstidens arbetskraftsinvandring, dels flykten från 90-talets inbördeskrig – inte gjort några särskilda avtryck i Systembolagets katalog?

Själva kunde vi svenskar som bekant inte resa på en chartervecka till Mallis, utan att packa ner minst två burkar Abbasill, ett paket knäckebröd, ett par tuber Kalles kaviar och trekvarts kilo Gevalia mellanrost, utifallatt det inte skulle finnas svenskt kaffe på grisfesten.

Men de hundratusentals jugoslaver som kom för ett bättre liv i Sverige, verkar aldrig ha brytt sig om att fråga efter viner från sitt gamla hemland. I alla fall inte i en omfattning som fått Systembolaget att effektuera önskemålen.

Det enda jugoslaviska vin jag kan påminna mig som någorlunda reguljärt på Systemet genom åren är Vranac, en lågprishistoria som alltid var lite vresig och saknade poäng.

När Systembolaget öppnade i morse fanns således i landets 432 butiker endast 121 flaskor vin från Slovenien, 33 från Kroatien, 17 från Makedonien, 12 från Serbien, noll från Bosnien-Hercegovina och noll från Montenegro.

Totalt 183 buteljer vin – ja, flaskor alltså, inte sorter! – från de sex före detta jugoslaviska staterna. Och detta är ändå länder som samtliga producerar vin.

Men för den som är nyfiken – exjugge eller annat – är importfirman Armano’s Wine med säte i Malmö, specialist på kroatiska viner. Ofta gjorda på inhemska – för oss tämligen obekanta – druvor som babic, grasevina, plavina och teran (för att nämna några ni aldrig hört talas om).

Armanos kroatiska portfölj är omfattande och innehåller en del riktigt exklusiva nummer. Men allt är inte dyrt.

2013 Bibich R6 Riserva från norra Dalmatien är ett fläckfritt instegsvin till den kroatiska vinkulturen. Vinmakaren Alen Bibic vill beskriva vinet som kraftfullt och fylligt, men jag själv skulle säga kryddigt och fruktsyrligt, med tydliga drag av ek efter tolv månader i fat.

Att hitta jämförelser med något som är mig mera bekant är svårt; tänk en blend på pinot noir och syrah (vilket Gud iofs förbjude), men det är nånstans där vi hamnar. Intressant, hantverksmässigt vin, som jag naturligtvis skulle servera till kryddiga köttbullar från ort och ställe. ?evap?i?i, med andra ord. Vill man ta genvägar är Bibich R6 ett utmärkt pizzavin, ring och beställ en cacciatore.

2013 Bibich R6 Riserva är gjort på lika delar babi?, plavina och lasin. Det kostar 149 kronor och har artikelnummer 75578 i Systembolagets beställningssortiment. Kan beställas här.« | »

Kommentera