God spanjor i ”normaltid”


31 oktober, 2016 09:56


Mas d'en Pol Barrica

Vintertid, alltså. Eller normaltid.

Stryk det som ej önskas. Själv stryker jag helst både och.

Har aldrig begripit poängen med att beröva oss den timme av dagsljus de flesta behöver och åtrår som mest (efter skolan/jobbet), men jag har i decennier anat att de som drev igenom reformen 1980 hade lika svårt som alla andra att fatta, åt vilket håll man skulle vrida klockans visare. (Det är ju inte för inte som såväl tidningar som radio och tv ännu 36 år senare, med pedagogisk grafik upplyser medborgarna om, åt vilket håll timvisaren ska flyttas.)

Syftet var nog gott. I själva verket ville man ge oss en välbehövlig extra timme eftermiddagsljus, men tänkte fel. När så tiden var vriden ur led och man tittade först på klockorna och sedan på himlen och konstaterade att det var tvärtom man menat, var det för sent att ändra – om inte annat för att en sån jättepudel hade gett stoltheten en körare den aldrig hämtat sig från.

Nåväl, en bra sak med den häringa ”normaltiden” är att den ger luft åt murriga, fylliga rödviner som avnjuts till mustiga grytor, gärna på vilt.

Till exempel 2014 Mas d’en Pol Barrica från Xavier Clua Coma i distriktet Terra Alta, Katalonien.

Ett vin för dig som har en klump älgfärs, en rådjursstek eller en bit entrecôte av nöt på gång.

Ett vin för sig som har svårt att välja mellan Bordeaux och Rhônedalen, eller mellan svartavinbär/kaffe/cederträ och plommon/lakrits/örter.

Här är allt i ett.

Druvblandningen garnacha, syrah, cabernet sauvignon och merlot (med dominans av den varma, rentav eldiga garnachadruvan) ger en hybrid mellan Haut-Médoc och Chateauneuf-du-Pape, till överkomligt pris.

Drag av mogna, saftiga körsbär, vitpeppar och sansat rostade ekfat.

Kanske något ungt, tycker den som vill ha lite mer utvecklat vin till finköttet.

Alldeles lagom, säger den som gillar pigga syror och frisk frukt i glaset.

2014 Mas d’en Pol Barrrica ingår i Systembolagets beställningssortiment, har artikelnummer 72957 och kostar 189 kronor.

Kan beställas här.

 « | »

Kommentera