Gosset Rosé – Charmör i klass med Ernst


22 augusti, 2016 08:00


Bild: Thomas Grehn

Om du letar efter roséchampagne på Systemets nätsida, finner du blott nio sorter i det så kallade fasta sortimentet, det vill säga det du kan förvänta dig att hitta i någon av monopolets skapligt välsorterade butiker.

Okej, okej, okej, rosa champagne är en lyxprodukt – men ändå; nio är försvinnande lite, jämfört med t ex antalet boxar som var 142 senast jag provade.

Vill man vara en riktigt grinig gammal gubbe kan man muttra att de nio roséchampagnerna uppvisar fler stilar och mer personlighet än de 142 kartongvinerna, av vilka åtminstone hälften verkar vara tappade från samma tankvagn.

Jag ger mig fasen på att om siffrorna vore de omvända, skulle lådvinsköparna inte klaga. Nio boxar bör täcka in behovet för alla som inte ställer högre krav på vin, än att det kostar som flaskvatten och att det kickar in en lagom behaglig yrsel efter ett par glas.

Bland de nio fasta, rosa champagnerna återfinns de lysande men dyra Roederer och Bollinger, den obligatoriska Moët, den prisvärda Legras, den tokhajpade och lite tråkiga Tsarine, de ordinära Lanson, Goerg och Bonnet – samt Gosset.

Gosset Grand Rosé är en charmör i klass med Ernst (Rolf, alltså – vem trodde du?), med sin långt djupare än lökskalsrosa färg, sin gräddiga, yam-yamiga mousse och sina yppiga hallontoner. Det är löjligt gott, det har glatt mig vid stora högtider i många år och jag begriper inte hur det här vinet kan vara i riskzonen att avlistas och förpassas till beställningssortimentet på grund av att för få champagneälskare köper det.

Det borde inte ske.

Så nu tycker jag att vi gemensamt sjunger We shall overcome och köper varsin flaska Gosset Grand Rosé för 499 kronor. Har artikelnummer 7405 och kan beställas här.« | »

Kommentera