Göteborgs Vinhus Vinfestival 10/4


13 april, 2016 11:22


DSC_0147

Jag gillar verkligen Göteborgs Vinhus Vinfestival. Den är så lagom. Greppbar, nästan intimt mysig, ljusår ifrån hysterin på stora mässor som Prowein i Düsseldorf, den pågående Vinitaly i Verona, Vinexpo i Bordeaux – och Vinordic i Stockholm, inte att förglömma. Där blir man förfärligt trött redan andra dagen och vill bara hem, hem, hem. På GVV har man provat rubbet på några timmar och är fortfarande hyfsat pigg.

En annan grej: På GVV riskerar man inte att få skräp i glaset.

Varje gång jag provar igenom det som ställs ut, blir jag alltmer övertygad: det här är egentligen de enda vinerna du behöver.

Små importörer som går smalt och på djupet med precision är allt bra mycket roligare än såna som satsar grunt och med en spridning som en hagelsvärm.

Av de drygt tjugo importörerna i Göteborgs Vinhus fanns tolv med på festivalen i Posthotellet. Lätt att hitta pärlor på varje bord och de här utgjorde bara en bråkdel av mina favoriter i söndags:

 

ARMANO’S

Färsk medlem i Göteborgs Vinhus, med Kroatien som specialité.

2009 Super Istrian Cuvée (Roxanich)

Istrien, Kroatien

40% cabernet sauvignon / 40% merlot / 20% borgonja 

349 kr (art. nr. 75354)

Törs du satsa 350 spänn på ett kroatiskt vin? Gör du det, är risken stor att du blir fast. Med två klassiska bordeauxdruvor och en inhemsk har producenten Roxanich lagat ett underbart köttvin som väl lever upp till det förpliktigande namnet. Här spänner smakerna över hela Europa från väst till öst, med svartavinbär, vanilj, svartpeppar öreter, körsbär och kryddnejlika. Fyra år på ekfat har satt sina spår – men vinet är absolut inte överekat.

BONDA

Också en ny importör under GV-hatten. Far och son (Bo och Niklas) Dahlström, med Maremma som specialitet, presenterar sig med introduktionspriser 30-40 kronor under ordinarie.

2011 Valle del Sogno (Brancatelli)

Maremma, Toscana, Italien

80% cabernet sauvignon / 20% cabernet franc

238 kr (ord. 289, art. nr. 74313)

Valle del Sogno, ”Drömmens dal”, är toppvinet hos producenten Brancatelli – en ekologisk och tämligen anonym producent i samma härad som de berömda Ornellaia, San Guido (Sassiacaia) och Antinori (Tignanello).

En fem år gammal Valle del Sogno är en strålande representant för genren Super-Toskanare, det vill säga Bordeauxdruvor på italiensk jord. I glaset hittar vi läder, cassis, snygga ekfat och mogna, mörka körsbärstoner. Svårslaget till söndagsstek med rönnbärsgelé och inlagd gurka.

CARLIOT

Carl-Magnus Hedin är en av de många små, strävsamma, optimistiska svenska vinodlarna som räknar vingårdens storlek i antal plantor i stället för hektar.

2014 Siegerrebe (Villa Mathilda)

Arild, Skåne

198 kr / 50 cl (art. nr. 73802)

Det är ju för jädrans synd att produktionen är så försvinnande liten. Just som 2014 Siegerrebe började visa upp riktigt fina kvaliteter och personlighet, med frisk syra och lite nötighet – så tog vinet på den udda druvan slut. Ryktet säger att det lär finnas något dussin flaskor kvar – och om det ryktet talar sant, så är det läge att norpa en av dessa. Inte bara kuriosavin, utan riktigt gott.

CA VINKONCEPT

Ola Holm är både vingårdsägare och importör. Håller till i det urgamla vindistriktet Utiel-Requena, väster om Valencia.

2012 Cerrogallina

Utiel-Requena, Spanien

bobal

239 kr (art. nr. 73385)

Bobal är Spaniens tredje mest odlade druva, så okänd den är. Cerrogallina är gjort på 90 år gamla stockar och är en riktig tuffing, med en enorm koncentration, massiv mörk frukt och tanniner som skriker efter köttgryta. Eller snarare … det skriker efter lugn och ro i källaren i ungefär fem, sex år. Men sen…!

FINE WINES SWEDEN

Kenneth Gustavsson är en av grundarna av Göteborgs Vinhus, med Pinot Noir från Oregon som specialité.

2013 Wine by Joe Pinot Noir

Oregon, USA

171 kr (art. nr. 78446)

Instegsvinet från producenten Joe Dobbes ger en utmärkt bild av vad Pinot Noir från Oregon är; nämligen en stil någonstans mittemellan Kalifornien och Bourgogne – och det är väl exakt vad vi vill ha, eller? Inget kladd, men heller inga ilskna tanniner eller snipighet. Generös frukt, bäriga hallon- och jordgubbstoner och lagom ekighet. Det perfekta ankvinet (helst konfiterat lår, men bröstfilé duger också).

DSC_0204

GULLBERG BY STOCKWINE

Kanske en främmande fågel i Göteborgs Vinhus, eftersom firman hör hemma i 08-området. Men den vittomspännande vinportföljen är det inget fel på.

2013 Les Fontanilles (Anne Gros & Jean-Paul Tollot)

Minervois, Languedoc, Frankrike

syrah / grenache / carignan / cinsault

215 kr (art. nr. 75355)

Ah, Minervois – denna underskattade sydfranska appellation, helt i radioskugga av Bordeaux, Bourgogne och Rhônedalen. Varje gång jag provar ett vin därifrån sätter jag priset högre än vad det kostar. Gäller även detta vin i klassen 200+, gjort på allt vad Rhônedalen har att erbjuda i druvväg, med solid fruktighet, snygga fat och framför allt doft av Medelhavets örter.

GÖTEBORGS VINHUS

Moderskeppet importerar också vin och är alltså inte bara en huvudman för sina småimportörer.

2011 Archangel Riesling

Central Otago, Nya Zeeland

211 kr (art. nr. 78479)

Riesling i stram, tysk stil – som inte snabbmognat, vilket druvan allt som oftast gör när den kommer långtdärbortifrån. Tvärtom en stadig, krispig syra ”à la Rhendalen” och med lätta drag av bensinstation utmed Autobahn i solsken. Om man vill gå över ån efter vatten är det här perfekt till vårens tyska vita sparrispremiär om någon vecka.

HOFF VINHANDEL

Nestorn Mats Hoff är mest känd för sina röda bourgogneviner av högsta klass. Men han är bredare än så.

2014 Sancerre Les Aristides (Thomas-Labaille)

Loiredalen, Frankrike

sauvignon blanc

210 kr (art. nr. 75032)

Sancerre från Chavignol – när det är som mest elegant. Här dansar krusbären, nässlorna och fläderblommorna balett. Den totala motsatsen till de muskulösa grönpaprikastinna nyzeeländska sauvignon blancvinerna. Dricker detta med förtjusning till de små vita kottarna lokal getost, så kallad Crottin de Chavignol.

MAGNUM WINE

Magnus Holmgren nosar alltid upp bordeaux som smakar mer än det kostar.

Ronan by Clinet 

Bordeaux superieur, Frankrike

263 kr / 1 500 ml (art. nr. 78481)

Ronan är det premier cru-klassade slottet (i Pomerol) Château Clinets tredjevin – och med den mjuka merloten enda druva är vinet fullt användbart redan nu, trots den ringa åldern. Har drag av nyrostat kaffe och naturligtvis en del bordeauxish cassis, blandat med lätt ekighet.

Och visst är en magnumbutelj alltid lite festligare att bjuda från?

OFWERMAN IMPORTS

Nick Öfwerman har fått oss att se på rosévin med lite andra ögon. Tagit oss tillbaka till ursprunget, liksom. Provence.

2015 Domaine Sainte-Foy

Côte du Var, Provence, Frankrike

grenache / rolle / cinsault

149 kr (art. nr. 95035)

Sainte-Foy är ett av flera småslott runt staden Lorgues, hjärtat av rosévinsland. Samma ljusa, härliga, krispiga stil som grannarna Gaivisson, Roubine, Berne, Tropez, d’Esclans… Förvillande likt Whispering Angel – det ganska mycket dyrare instegsvinet hos Château d’Esclans, med sina toner av grapefrukt, persika och lavendel. Oslagbart till en salade Niçoise eller bara som sällskapsvin en solig eftermiddag i trädgårn eller på balkongen. Funkar även i Göteborg, vissa sommardagar.

DSC_0239

RUDOLF GOOD LIFE

Rudolf vänder upp och ner på begreppen och föreställningen om att Pfalz är lika med riesling. Det är så mycket annat också.

2015 Scheu Weissburgunder Kalkstein

Pfalz, Tyskland

175 kr (art. nr. 78927)

Du som är van vid (och lite trött på) ordinär Pinot Blanc från Alsace: gå över gränsen till Tyskland och prova en kvalitets-Pinot Blanc från Pfalz. Fast då heter druvan Weissburgunder. Flaskan packad med vår egen nordliga, syrliga äppel- och päronfrukt. Drick nu till skaldjur om du gillar den knivskarpa syra som det ungt vinet erbjuder. Spara till en framtida piggvar med beurre blanc, om du föredrar den smörighet som utvecklas med åren.

SVENSK CHAMPAGNEIMPORT

Magnus Fritzell är Halmstadbon som vågat satsa så vilt på bubblor, att han öppnat champagnebar i hemstaden. ”A Little Party” serverar 200 champagner till flärdtörstande hallänningar.

Love & Bubbles Brut (Earl P. Brugnon)

Champagne, Frankrike

60% pinot noir / 40% chardonnay

390 kr (art. nr. 77775)

Det är omöjligt att gå förbi flaskorna med regnbågsflaggan på etiketten. ”Världens mest kärleksfulla champagne” är succéprodukt i alltfler Pridefestivaler. Oblyg dosage, skamlöst flörtig men utan att bli oseriös i grunden. Premier cru-druvor i buteljen, dricks med fördel i vällustiga klunkar. Bull’s eye för sin målgrupp, men lika god för icke-queer. 20 kronor per flaska går till HBTQ-vänliga organisationer.

IMG_5628

VINSMAK

Marco Maraschi är så ny i Göteborgs vinhus att hans viner inte ens han komma med i listan till festivalen. Specialitet: Sicilien och Friuli-Venezia Giulia uppe i nordöstra Italien.

2012 Baglio di Pianetto

Sicilien, Italien

syrah

174 kr (privatimport)

Siciliansk syrah av klass är inte precis Systembolagets specialité – men här är ett sånt vin. Stilen av syrah är långt från Crozes-Hermitage, snarare får vi här smaka på något som liknar den tuggiga, körsbärs- och lakritsstinna, varma Nyavärlden-shirazen. Fast lite stramare, utan att bli barsk. Ett optimalt grillvin.

DSC_0129
DSC_0153

 


 « | »

2 svar till “Göteborgs Vinhus Vinfestival 10/4”

 1. Fredrik G skriver:

  Psst, Thomaz!
  Valle del sogno betyder ”Drömmens dal” och inte ”Dalens själ”.

  • Thomaz skriver:

   Vet du vad, Fredrik G!
   Enda sättet att kolla om någon verkligen läst (och inte bara klickat in) är att lägga in ett medvetet fel nånstans. Då får man snabbt veta …
   Skoja bara … tack för påpekandet. Goccia cervello av mig, förstås.
   Vad vill du ha i pris?

Kommentera