Kejserliga bubblor från kanonårgång


7 november, 2016 07:58


2002 Napoléon Millesimé Brut

Om jag säger Napoleon, associerar de flesta tveklöst till en fransk kejsare. Andra till en konjak från Courvoisier eller en smördegsbakelse med vaniljkräm under ett rött lock av vinbärssylt.

Cineaster tänker möjligen på Napoleon Solo, mannen från U.N.C.L.E.

Någon ser ett plåtschabrak till gasolgrill av märket Napoleon framför sig, men vem kopplar ihop det onekligen ganska säljande varumärket Napoleon med champagne?

 

Men här satt man plötsligt med en tomflaska 2002 Napoléon Millesimé Brut, så krämig och lättdrucken att den råkade ta slut innan jag kom mig för att ta en snygg bild med flaska och glas och hela det övriga kittet till det här blogginlägget.

 

Så var kommer Napoleon in här?

Jo, huset som tillverkar Napoléon heter Ch.&A Prieur à Vertus, grundat 1825 av Jean-Louis Prieur.

Borde egentligen alltså heta J-L Prieur, men Jean-Louis tyckte kanske att Ch.&A. såg klatschigare ut på etiketterna och lät sönerna Charles & Alphrède stå för namnet.

Jean-Louis sonson låg också i vad vi på modern svenska kallar framkant, när det gällde marknadsföring. Han registrerade namnet Napoléon 1907 och sedan dess saluförs champagnen under detta namn. Och säljer uppenbarligen bra.

 

Normalt är jag skeptisk som en Dr Dengroth mot produkter och företag som berikas med svulstiga namn. Får lätt känslan av att namnet sitter där för att skymma det faktum att produkten inte riktigt håller måttet.

Så ”Napoleonchampagne” … nja.

Men skeptikern fick ge sig här.

Med lika delar chardonnay från Côte de Blancs och pinot noir från Montagne de Reims i flaskan fick jag en gräddig, mycket charmig skumpa med lite rondör, toner av blodapelsin och hasselnötter. Kungligt gott – eller snarare kejserligt, i det här fallet.

Sju gram tillsatt socker ger fin balans mellan sötma och syra. Passar min gom bättre än de champagner som ligger uppemot tolv gram, som är gränsen för vad som får kallas brut.

 

Årgång 2002 låter nog i de flestas öron som en champagne i mogen ålder, men kan lika gärna vara en fjortis, som inte ska röras än på länge.

Noll-två är en superårgång med (generellt sett) mycket lång lagringspotential.

Inte sällan träffar man en 2002:a i vägskälet mellan drickas eller sparas.

2002 Napoléon Millesimé Brut står just nu i den korsningen.

Den lanserades i Systembolagets ordinarie sortiment i fredags. Finns i 57 butiker runtom i landet, har artikelnummer 99696 och kostar 429 kronor.



« | »

Kommentera