MÄSTERLIGT BUBBEL FRÅN GRAND CRU-BY


8 maj, 2016 13:50


champagne

Det finns en viss risk för att det blir osedvanligt mycket bubblor i den här bloggen ett tag framöver.

Våren, som lika plötsligt som oväntat stormade in, är tydligen här för att stanna en vecka till. Det lovar i alla fall såväl yr.no som smhi.se och dmi.dk – och numera betraktar vi en varm och solig dag som skäl nog att öppna en flaska champagne.

Risken att källaren skulle stå tom inom en snar framtid är ändå försumbar. Så långt har det alltså gått med klimatförändringen.

Så småningom är det dags för många att planera studentkalas och vad dricker man då, om inte bubbel av skiftande slag? Jag lovar att komma med lite goda förslag i olika prisklasser.

I fredags var det nyhetslansering på Systembolaget, där två av de tre bubblarna var riktigt vassa.

Nämligen de här båda:

2010 Roland Champion Special Club

Champagne, Frankrike

chardonnay

429 kr, 97717

Blanc de blancs från Chouilly, där producenten Roland Champion kan kallas mästare. Chouilly är en av de sex grand cru-byarna i Côtes des Blancs, men ligger lite off-road, alldeles utanför Épernays sydöstra infart. Byn levererar krämig och ganska snäll champagne, men här finns lite bitska syror, som bör tämjas i sval källare före konsumtion.

Vinet finns i 2 100 flaskor, fördelat på 54 butiker i landet.

Monte Rossa P.R. Brut Blanc de Blanc

Franciacorta, Italien

Chardonnay

229 kr, 95320

Årgångslös, högsyrlig italienare som är fantastiskt bra. Det blev en diskussion mellan några premolarer och caniner i min gom, om huruvida detta var exklusiv champagne eller bara en standard. Att det skulle vara ett spumante föresvävade ingen av tänderna. Skön citrusdoft, fin frukt med gröna äpplen i högsätet. Nåja, det kostar – men det smakar minst lika bra. Kan drickas omgående.

Bara 600 flaskor finns att slåss om i Systemets tre vinkällarbutiker.« | »

Kommentera