Vad är Göteborgs Vinhus?

Här kan du lära dig mer om vad vi gör

Du hittar även frågor och svar här nedan - FAQ

VARFÖR GÖR VI DET HÄR?

De flesta importerade viner går direkt till restauranger. Vår affärsidé och passion är att kunna erbjuda vinerna direkt till dig. Beställ vinerna direkt från oss och hämta på ditt Systembolag och delta gärna på våra event för att lära dig mer om våra viner. Nedan kan du läsa mer om varför vi gör det vi gör.

 

Nytt från maj 2018

Integritetspolicy – gbgvinhus_integrity

 SVERIGE SOM VINLAND

På Systembolagets (SB) hyllor finns ett begränsat antal viner från ett fåtal stora importörer. Uppskattningsvis finns det runt 80.000 olika viner att tillgå i Sverige men SB har endast ca 800 i sitt ordinarie sortiment. Sortimentet som i dag erbjuds av SB har begränsats av kostnadsmässiga skäl och istället förts över till Beställningssortimentet (BS), ett sortiment som landets alla importörer själva lagerför och distribuerar. För att lyckas komma in i Systembolagets ordinarie sortiment finns det två olika vägar:

 1. Att medverka i och vinna SB:s offertförfrågningar
 2. Att kvalificera sig genom bra försäljning i BS

HUR ”FÅR MAN IN” ETT VIN PÅ SYSTEMBOLAGET?

Att vara framgångsrik leverantör till SB är likställt med att sälja stora volymer av lågt prissatta produkter (lägre kvalitetskrav) som ofta är framtagna just för den svenska marknaden. Bag in box-viner står idag för ca 60% av all försäljning av viner, ca 20 miljarder kr per år. Att kunna hantera stora volymer till SB ställer stora krav på logistiken, något som ofta blir väldigt dyrt och ohållbart för mindre importörer.

I detta något orättvisa system får de mindre kvalitetsdrivna importörerna och deras producenter ofta väldigt lite plats. I Göteborgsregionen och i andra delar av Sverige, finns väldigt duktiga, ofta nischade importörer som idag har små möjligheter att nå ut till landets vindrickare. Vi vill samla gräddan av dessa importörers portföljer under ett och samma tak – Göteborgs Vinhus. Genom att samarbeta kring marknadsföring, administration gentemot SB och logistik kommer de utvalda produkterna att ha en större chans att nå ut till en större vinintresserad publik och eventuellt kvalificera sig till hyllorna i SB:s 450 butiker.

Så här vill vi göra

Vår modell utgår från idén om att kunden skall kunna få ta del av viner som tidigare bara fanns på restauranger, samt oftast kunna prova dem innan köp. Idag är det helt omöjligt för köp av vin. En kund hos SB får helt förlita sig på personalens eventuella råd och andra människors subjektiva åsikter blir ditt underlag för köpet. Detta vill vi ändra på. Kunden skall kunna prova våra lanserade viner under kunnig ledning på våra provningar. Som kund hos Göteborgs Vinhus får du inbjudningar till vinprovningar och middagar där vinerna presenteras, ibland av vinmakaren själv.

Magnus & Kenneth 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FAQ

Kan man få vinerna hemlevererade?

Alla viner som beställs från oss  hämtas upp på ditt närmsta Systembolag, de har även en hemleveranstjänst som du kan använda dig av. Detta val gör du i slutförandet av din beställning på Systembolagets hemisda.

Hur lång tid tar det att få mina viner?

Vi försöker alltid leverera så fort vi kan. Men mellan 4-8 dagar.

Har ni ekologiska viner?

Vi har ekologiska viner, du hittar dem genom att filtrera i vårt sökfilter. Många viner vi har i sortimentet har framställt helt ekologiskt men de har inte någon certifiering. Det kan ofta vara så när man arbetar med mindre vingårdar och producenter. Detta för att ett certifikariat ofta kostar mycket pengar. Samt att producentens skörd är hela dess inkomst, och skulle naturen slå till något år så står de handfallna om de inte kan rädda den. De strävar dock efter att arbeta ekologiskt, det är naturligt för dem.

Vad händer om jag får en defekt flaska?

Skulle något vin vara defekt så går du tillbaka till Systembolaget med flaskan, och får ersättning av dem.

Vad är det minsta antalet flaskor jag kan beställa?

Vi har inget krav på antalet flaskor per beställning. Det går bra att beställa en flaska åt gången. För att kunna hålla rimliga priser är det dock ibland krav på att köpa 6 flaskor. Finns även blandlådor med 3 eller 6 flaskor

Åldersgräns?

Vi har, precis som Systembolaget, 20års-gräns för köp av alkohol.

Vad gäller angående skatter och avgifter?

Skatter och avgifter är inbakade i priset på flaskan. Du betalar det pris som står på hemsidan per flaska. Det enda som kan tillkomma från Systembolaget är om du vill ha hemleverans av dem. Men vi tar inte ut några leveranskostnader för att leverera ditt vin till ditt närmsta Systembolag.

Kan jag lita på att det vin jag beställer finns i lager?

Vi arbetar ofta med mindre kvantiteter och blir det stor anstormning så kan beställningar hinna komma in till oss innan vi har hunnit uppdatera hemsidan att vinet är slut. Detta förekommer sällan, och vi ser alltid till att ha en dialog med dig som kund om det skulle uppstå.

Kan jag blanda vin från olika producenter i min beställning?

Du kan beställa vin från alla våra producenter i en beställning.

Kan Göteborgs Vinhus hjälpa till med viner till ett bröllop eller stor fest?

Vi hjälper gärna till med dina vinfrågor eller om du har en meny du vill matcha med bra viner. Vi kan även vägleda dig i större beställningar för bröllop och andra fester.

VILKA ÄR VI?

Vi som driver och grundade Göteborgs Vinhus heter Magnus och Kenneth. Vi har olika bakgrund fast med ett gemensamt intresse och kunnande om goda kvalitetsviner. Nedan kan du läsa lite om oss.

 • Magnus Holmgren

  Magnum Wine

  Bordeauxspecialist med näsa för det goda från högra och vänstra stranden och har ett av landets största utbud av Bordeauxviner. Blev 2012 utsedd till silvermedaljör som Årets importör i tidningen Allt om Vin.

 • Kenneth Gustavsson

  Fine Wines Sweden

  Hi there! Kenneth knows allt om högkvalitativa amerikanska drycker, framför allt viner from the west coast. Europaledande när det gäller viner från Oregon. Utbildad sommelier och medlem i Sv. Sommelierföreningen.