Premiär för två nya kalasviner på Systemet


18 augusti, 2016 10:24


Foto: Thomas Grehn

Hur var det nu hon sa, den klärvoyanta partiledaren: ”Nollåttor är lite vassare…”

Kan bara hålla med. Drygt 16 år in på millenniet blir det för mig alltmer uppenbart att 2008 står för årtusendets hittills godaste årgång i Champagne.

(De flesta experter hävdar att -02 är bäst så här långt och om detta påvliga skägg kan vi tvista i evighet – eller tills den vilsefarna expertisen ger med sig.)

En väldigt läcker representant för bästa årgången är 2008 Vazart-Coquart Special Club Brut Blanc de Blancs. I morgon finns ett drygt hundratal flaskor av detta bubbel på hyllorna i 13 av landets mest kvalitetsdrivna Systembutiker, vilket innebär Nordstan (17 flaskor) och Sisjön (12) för Göteborgs del.

Vazart-Coquart hör hemma i byn Chouilly – och där växer även alla druvorna. Ni som kan er Champagnekarta vet att Chouilly är den nordligaste av de sex Grand Cru-byarna i Côte de blancs, och att vinerna (på uteslutande chardonnay) därifrån blir gräddiga snarare än syravassa.

Special Club-flaskan är ett snillrikt påfund. Små odlare gick samman för att hitta ett sätt att marknadsföra sina bästa viner. Den karakteristiska flaskan känns igen på 20 meters håll och gommen skriker ”Vill ha, vill ha!”

Har hittills aldrig blivit besviken.

Första klunken av -08 Vazart-Coquard SC BldBl gav mig en flashbackresa till barndomens kolsyrade äppeldryck Guldus. Fast torrare. Gusågott!

De gula, något knutna äppeltonerna kommer garanteras att förstärkas och sannolikt kompletteras med mandarin, brioche och nougat, om flaskan får ligga i källare – ty så reagerar blanc de blancs-champagne på tid.

2008 Vazart-Coquard Special Club Blanc de Blancs (nr 95367) kostar 549 kronor. De 144 flaskor som finns kvar i Systembolagets depå kan beställas här.

Låt mig också tipsa om en något enklare nyhet: 2015 Spioenkop Chenin Blanc (90593) för 209 kronor.

Schablonen för chenin blanc är ett tydligt drag av blöta Lovikkavantar på oljefyllt element i lågstadieklassrum – men då pratar vi företrädesvis om de franska vinerna gjorda på cb-druvan, alltså de som kommer från Loiredalen och har några år i källaren bakom sig.

Det här är annorlunda. Ungt, friskt, med samma fjäderlätta arom som känns i näsan när man kör backen ner med takluckan öppen (nercabbat för den som har råd med sån lyx) och in i Gränna.

Alltså päron och polkagris.

I munnen stöter lite andra ljusa citrustoner till, vilket gör vinet till en perfekt altandryck en solig sensommareftermiddag, medan man funderar på vad man ska äta till kvällen.

En sådan dag var det i onsdags.

2015 Spioenkop chenin blanc« | »

Kommentera