Prickfri champagne från Aÿ


18 maj, 2017 18:11


Champagnedagen, som avhölls på Valand i Göteborg i går, är ett kärt, årligen återkommande evenemang.
Ligger man inne med en hyfsat logistisk förmåga, kan man knalla runt bland montrarna med ett par glas i nävarna och parallellprova de fina husens prestigebubbel.

Jag fastnade inte oväntat för Cuvée William Deutz och 2006 Comtes de Champagne från Taittinger – men Louis Roederers 2009 Cristal och Pol Rogers 2004 Sir Winston Churchill är också extremt svårspottade, trots sin ungdom.
Fast det kostar, förstås. Långt över tusenlappen överlag.

Fleur de Passion

Då är det uppfriskande med Fleur de Passion från Diebolt-Vallois, som i sammanhanget är rena fyndet. Med ett pris på runt 700 kronor får man två flaskor Diebolt för samma pris som en av de övriga.
”Relativt okänd producent, nästan inga marknadsföringskostnader”, är förklaringen.

Gossets 2006:a fick nog trots allt mitt pris som det bästa bubblet som inte kostar undertröjan. (Jo, jag vet att det finns folk som köper undertröjor för mer än 595 kronor, förutsatt att de har rätt logga, men ändå …).
För att inte tala Henriots fruktiga, nötiga grejer i ena ändan av skalan och Bruno Paillards stringenta syror i den andra.

2005 H.Goutorbe SC

Allt det här är gamla bekantingar, om än i färskare årgång än vid senaste Champagnedagen.
I morgon lanseras däremot en nyhet på Systemet, vilken inte får förbigås med tystnad. 2005 Henri Goutorbe Special Club (bilden ovan) är inte bara gyllene äppelton, gräddighet och nougat för alla sina 495 kronor – Goutorbe är dessutom ett rasande trevligt litet hus.

Nicole Goutorbe.

Nicole Goutorbe.

 

Nicole och René Goutorbe driver firman ihop med sina tre barn på Rue Jeanson i Champagnes lilla hjärtestad Aÿ. Vart de än vänder sig ser de mäktiga grannar; Deutz, Bollinger och Ayala.
Respekterad är familjen Goutorbe inte bara för sina viner, utan också för sin plantskola med ympning av vinstockar.

Hôtel Castel Jeansons innergård. Snyggt jobbat.

Hôtel Castel Jeansons innergård. Snyggt jobbat.

 

Dessutom gjorde man en stor insats för stadsbilden i Aÿ, när man köpte ett ruckel ett kvarter längre ner på gatan och rustade upp det till ett litet, oerhört smakfullt hotell.
– Vi tyckte att den där ruinen skämde ut oss. Vi ville göra Rue Jeanson till vår egen ”Avenue de Champagne”, berättade Nicole Goutorbe, när vi besökte familjen.
– Det måste ha kostat en del att renovera? undrade jag.
– Två hektar, svarade Nicole och log.
Jag fick inte klart för mig om det betydde att familjen tvingats sälja av två av sina 24 hektar mark – eller om de kunde snyta ur sig de cirka två miljoner euro som investeringen torde ha kostat.

Goutorbevagg

En annan kul liten egenhet med makarna Nicole och René, är att de unnar sig en långresa varje januari. Då tar de med sig en flaska av sin egen champagne och fotograferar den med någon världsberömd sevärdhet i bakgrunden. Således har de en vägg full av foton med Niagarafallen+en flaska Goutorbe, Påskön+en flaska Goutorbe, Petra i Jordanien+en flaska Goutorbe, Kinesiska muren+etcetera etcetera…
Naturligtvis inspirerat från filmen Amelie de Montmartre, där trädgårdstomten skickar vykort hem från hela världen.
Hur skulle man kunna låta bli att gilla en sån familj?

Hotel Castel Jeanson

Vi provade igenom hela Goutorbes kollektion på plats och föll pladask för deras standardchampagne. Så här kommer några goda råd, som inte är alltför dyra för en champagneprioriteur:
1) Köp en flaska 2005 Goutorbe Special Club, när vinet lanseras på Systemet i morgon. Det finns i Nordstan och Sisjön.
2) Gillar du vinet, tar du en tur till Aÿ och bokar in dig på Castel Jeanson (som det lilla hotellet heter – och ja, det är rimligt i pris) nån gång framöver.
3) På plats provar du Goutorbes samtliga champagner – och jag lovar att det är svårt att inte köpa med sig en låda av deras pinot noirdominerade Brut Tradition, när priset från källaren är under 16 euro per butelj.



« | »

Kommentera