Recension Knipser Chardonnay Weissburgunder


11 april, 2016 14:53


chardweiss

Knipser Chardonnay Weissburgunder Trocken

Pfalz, Tyskland 225 kr, art.nr 75417

Chardonnay är kanske inte vad vi i första hand förknippar med Pfalz. Men den renommerade familjefirman Knipser tänker långt utanför vinboxen. Två tredjedelar mineralisk, oekad chardonnay och en tredjedel weissburgunder (eller pinot blanc, som fransmännen säger) har blandats till ett oerhört läckert skaldjursvin med strålande syra och fin frukt. Mera jordmån än druvtypicitet, om ni frågar mig.
Ibland undrar jag vad tyskarna själva rekommenderar för mat till sådana här viner – tillgången till färska svenska räkor och plattfisk är som bekant begränsad. Har sett att man ska äta ”Forelle” till. Yek!
Som om det inte räckte med att klampa in på områden som Chablis (chardonnay) och Alsace (pinot blanc) gör Knipser även ”Sancerre” (sauvignon blanc). Samt riesling, för ordningens skull.



« | »

Kommentera