Rött vin att inte få ont i huvudet av.


29 juni, 2016 13:31


cocoriko -15 flaska

 

På en av alla dessa tillställningar som börjar stelt och städat men slutar med mera vingel än mingel och med nästan bara sje-ljud och vokaler, berättade en välförfriskad deltagare att hen alltid fick ont i huvudet av vit chardonnay.

”Ajdå, det låter inte bra”, sa jag – och kunde förstås inte låta bli att fråga hur det förhöll sig med huvudvärk och röd chardonnay.

”Inga problem allsch”, förkunnade deltagaren utan att notera den spefulla tonen i frågan.

Vi lät diskussionen stanna där, men den är ett skojigt minne.

Jag har aldrig hört talas om vindrickare som får ont i skallen av vitt vin, men klarar rött. Tvärtom är däremot mycket vanligt – och denna trista åkomma ska man ta på allvar och inte vifta bort med ett ”det beror väl på att du druckit för mycket”, för så är det nödvändigtvis inte.

Tanninerna i rödvinets skal och kärnor kan ta styggt på överkänsliga – och detta redan i små doser.

Så vad gör man?

Ja, inte ger man upp kampen och väljer bara vitt, om man nu tänkt sig servera rött till köttet (eller fisken, för den delen). Men det går att hitta röda, bäriga viner gjorda på tanninfattiga druvor.

Pinot noir (från Bourgogne, USA:s västkust, eller Nya Zeeland), gamay (Beaujolais) och cabernet franc (Loiredalen) är klart skonsammare än de tuffa cabernet sauvignon, syrah, grenache och tempranillo.

Eller varför inte piquepoul noir från Langudeoc i södra Frankrike?

Namnet betyder precis vad det låter som; pique är franska picka och poul är kortform för poulet (höna).

Vinet är per definition rött, men så ljust och bärigt att det kan tas för ett mörkt rosé. Stilen är helt lik det som tillverkas i Beaujolais. Ljust, bärigt, syrligt, med toner av jordgubbe, smultron och röda vinbär.

Värt att prova för känsliga skallar, rädda för rödvinets avigsidor, men som ändå vill ha rött i glaset när det serveras kött.

Rekommenderas även till mera hårdhudade vindrickare.

Men utbudet av röd piquepoul är inte outsinligt. Druvan odlas bara på 400 hektar i hela världen.

Producenten Domaine La Grangette utanför Montpellier är ensam om att göra piquepoul i alla tre färgvarianterna – och som av en händelse finns det röda vinet nu att beställa via Systembolaget.

Artikelnumret är 73300, priset 159 kr.
Och namnet på vinet är CocoriKo! Vad det betyder kan var och en räkna ut utan att jag skriver det på näbben på er, eller hur?

Domaine la Grangette drivs av det unga paret Christelle och Michele. De är den enda vingården i Languedoc som gör både vitt, rött och rosé på druvan Piquepoul. I våras så fick i tävlingen Grands Vins du Languedoc guldmedalj för både Poule de Pic och CocoriKo!

Domaine la Grangette drivs av det unga paret Christelle och Michele. De är den enda vingården i Languedoc som gör både vitt, rött och rosé på druvan Piquepoul. I våras så fick de guldmedalj i tävlingen Grands Vins du Languedoc, för både Poule de Pic och CocoriKo!



« | »

Kommentera