Så slipper du stå med skägget i brevlådan


21 november, 2016 16:56


FX Pichlers nya vineri reser sig ur jorden. Läckert.

 

Ibland är det läge att handla snabbt.

Till exempel med inköpen av vin till de helger som närmar sig med så kallade stormsteg och som plötsligt står för dörren, när du trodde att det var flera veckor kvar.

Jag själv, som borde veta bättre, har också stått där inför gapande tomma champagnehyllor i Systembutiken dagarna före jul och förbannat mitt saktmod.

Hur kul är det att tvingas rycka till sig nåt man inte alls tänkt sig? Hur trevligt är det att bränna fingertopparna, när man tar emot kvittot?
Gott blir det alla gånger, men den sura bismaken är svår att bli av med, om man inte har förmågan att släppa tanken på vad bubblet kostade.

Så handla nu.

 

Men vad ska jag köpa? undrar du.
Du har tur, svarar jag. Jag råkar veta.

I fredags, lanserades två extremt goda champagner på Systemet, för den som tycker att nyårssupén får kosta mer och som är noga med att mat och dryck går någorlunda i takt.

Och som dessutom vill ha något extra gott att skölja undan det förbannade 2016 med, i en förhoppningens skål inför ett bättre 2017.

 

Jag snackar dels om en Blanc de Blancs, dels om en pinot noir-champagne. Båda prestigeprodukter i små hus, till halva priset av de mera namnkunniga storhusens premiumbubblor.

 

2007 Diebolt-Vallois Fleur de Passion

699 kr (nr 91157) 1 200 flaskor. Säljs i Nordstan.

Diebolt-Vallois är en lite odlare i Côte de Blancs. Jag har aldrig smakat bättre från Cramant, som ligger längst norrut bland byarna på den berömda CdB-sluttningen.

100 procent chardonnay, med kritig jord, vilket ger den speciella krispigheten i vinet. Lägg till lite apelsin, mjölkchoklad och nougattoner och du har den perfekta champagnen till nyårsaftonens ostron och naturella skaldjur.

 

Diebolt vs Bara

 

2005 Paul Bara Comtesse Marie de France

795 kr (nr 99686) 360 flaskor. Säljs i Nordstan.

Paul Bara är King of Bouzy och Bouzy är jämte Ambonnay den by som producerar bäst pinot noir-druvor. Här handlar det om kraft och rondör, snarare än finess. Sida vid sida sopar faktiskt Paul Bara banan med Diebolt-Vallois (det trodde jag inte vid provningen i Systembolagets källarbunker).

Comtesse Marie ska drickas till gratinerad hummer, gräddigare soppor, krispigare anka och fetare fläsk från grisen.

 

Andra bra nyårsviner till rimligt pris är vilket som helst av de tre numren från Domäne Wachau. Österrikiska Wachau är på modet och gör grymt läckra viner, både på riesling och på sin egen druva, Grüner Veltliner.

 

Wachau

 

2015 Riesling Smaragd Singerriedel

199 kr (nr 96048) 840 flaskor.

Hög syra, bra frukt, typisk ”rieslingdruvighet”. Smaragd är den högsta av de tre klasserna i Wachau, som grundar sig på alkoholhalt. Smaragd är minst 12,5%, vilket skvallrar om att det rör sig om lätta viner.

 

2015 Grüner Veltliner Smaragd Kellerberg

199 kr (nr 99755) 840 flaskor.

Lite fetare än rieslingen, vilket gör att jag tänker fågel; kyckling, anka, kalkon eller kanske gås. 14% alkohol är ett intyg på att 2015 var ett extremt gott år i Wachau (liksom på de flesta håll i Europa). Återspeglas i det här vinet. Full mognad, ett uns av restsocker. Och höga Kellerberg är ett av de bästa lägena i Wachau. Fynd.

 

1997 Grüner Veltliner Smaragd Achleiten

299 kr (nr 99873). 540 flaskor.

20 år gammalt – verkligen? Gott, oförskämt piggt och rikt på både syra och frukt. Och inga tråkiga, brunaktiga pigmentförändringar heller i det ljusa vinet. Något att överraska alla Messerschmittar i vinbranschen med. Ingen kan gissa.

Finns även i liten upplaga (54 fl.) på magnum för 589 spänn. Den matematiskt kunnige räknar då snabbt ut att det bli mera vin för pengarna i storbuteljen. Inte vanligt. Men se upp! En av två provflaskor var behäftad med svårartad defekt.

 

Nåväl, inget av vinerna från Domäne Wachau når Wachaus höjdarproducenter Prager, Hirtzberger, Knoll eller FX Pichler till knäna.

2015 Pragers Steinriegl Riesling Federspiel har jag redan hyllat.

Kostar 219 kronor och har artikelnummer 71327. Kan beställas här.

 

 

FX Pichler

Hela Wachau-dalen, 30 kilometer, är ett av Unescos världsarv. Tämligen dött men oerhört vackert om hösten.

 

 

Jag tittade in till FX Pichler i förra veckan och fick prova makalösa viner, där 2015 Grüner Veltliner Smaragd Dürnsteiner Liebernberg utklassade all riesling. Det var en skräll.

”Haben Sie reserviert?”, frågade en anställd när jag ville köpa en låda.

Såpass. Jag svarade sanningsenligt Nein och fick åka tomhänt därifrån.

Borde kanske svarat Ja och ställt till en scen för att min beställning slarvats bort.

Men FX nya, stajlade vineri är ändå magnifikt, där det reser sig som en mörk kloss mitt i vingården. Och Wachau är vackert om hösten.

Så får du tag i något av FX Pichlers viner från 2015 är du att gratulera.

 

 

 

… OCH SÅ EN VARNING

 

Du gillar amarone, ja?
Sagolikt till Tournedos Rossini, finns ingen bättre kombo – och i fredags släpptes två amaroneviner från renommerade firman Masi.

 

2007 Masi Riserva Amarone Costasera Classico

469 kr (nr 99581) 240 flaskor.

Alldeles alldeles underbart! Så här ska ett riktigt amarone smaka. Och så här får det gärna kosta när det är så här gott. Knappt tio år gammalt, ”mitt i fönstret” som vi med minst 1,8 promille jargong i blodet brukar säga. Grymt läcker frukt, massor av mogna körsbär, russin och perfekt balans mellan alkohol, socker och fruktsyra.

 

Amarone

1995 Masi Amarone Costasera Classico

899 kr (nr 99260) 60 flaskor.

När vi vindårar är snälla, skriver vi att vinet ”tappat frukt” om för gamla viner. Här har frukten dunsat i golvet med en krasch. Tror inte ens att man skulle behöva komma med trasa och skurhink efter kraschen, så uttorkat är vinet.

Den här träbiten is no more, it has ceased to be, it’s expired and gone to meet its maker. It’s a stiff. Bereft of life. It rests in peace. Its metabolic processes are now history. This is an ex-wine för nästan tusen spänn.

OK, det handlar om 60 flaskor och de kommer inte att köpas av någon som regelmässigt måste kolla i almanackan hur många dagar det är kvar till den 25:e och fundera på om dessa dagar är fler eller färre än antalet burkar vita bönor i skafferiet.

Du som ändå köper: kom inte och säg att du inte blev varnad.« | »

Kommentera