Sauvignon Blanc + Nässelsoppa = Sant


2 maj, 2016 17:23


DSC_0313

Har alltid varit lite svag för sauvignon blanc. Druvan är liksom slagtålig, i den meningen att vinet kan vara riktigt gott även om vinmakeriet kanske inte skett med kirurgisk precision. Den är alltid ett tröstpris i en vinprovning, där det gäller att identifiera druvsorter, eftersom inte ens den mest orutinerade provare missar de typiska fläder-nässel-krusbärsdragen.

Sauvignon blanc är – förutsatt att man undviker de allra billigaste skitvinerna – dessutom sällan besudlad med bitoner, krånglar nästan aldrig i glaset och kräver inte mycket av den som dricker. Druvan är vinvärldens Volvo 740 (med den skillnaden att sauvingon blanc förmodligen i evighet kommer att fortsätta lämna fabriksbandet).

Och manualen finns på massor av språk: franska, tyska, engelska, spanska, italienska, afrikaans, maori …

Befinner vi oss på finkrog och får något skirt, skummigt och gräddigt i den djupa tallriken, förväntar vi oss en elegant sauvignon från Loiredalen, gärna Sancerre.

Men sitter vi utomhus under mörka skyar och i snålblåst (det vill säga normal västkustsommar) och äter typ räkor direkt ur papperspåse, är en sauvignon blanc från nyzeeländska Marlborough ett mycket bättre val. Med sina muskler, sina övertoner av nässlor, svartavinbärsblad och till och med grön paprika klarar vinet även en halvstyv kuling utan att blekna i glaset.

Och däremellan kommer chilensk, amerikansk, tysk, sydafrikansk och bordeaux-sauvignon.

Nässlorna bakom stallet är just nu i perfekt läge, så vi plockar gärna dessa primörer och reder oss en soppa, som vi inbillar oss är gratis. (Vi bortser alltså från toppingen;  en sked crème fraiche, en sked Kalixlöjrom och ett vaktelägg från grannens gård.)

Det är till den här soppan Naturen skapade sauvignon blanc och nu ska vi prova fem sorter från fyra kontinenter och slå fast vilket som är godast.

Först blint – det är alltid roligare så – men i det här fallet får vi tre svar gratis, eftersom tre av glasen vrålar ut sitt ursprung. Då har vi alltså en 50/50-chans att pricka in fem rätt, vilket också sker efter lite sniffande, smackande och hummande. Men det är ingen större bedrift, det är svårare att hitta en trippel på Oddset.

Nåväl, här är resultatet, med min egen ranking av vinerna.

1)

2014 Dr. von Bassermann-Jordan Sauvignon Blanc ”S”

Pfalz, Tyskland

100% sauvignon blanc

349 kr, art. nr 74237 (best. sort.)

Tja, vad säger man … jag säger ”det är väl för jädra typiskt att det vin man plockar som det överlägset godaste också är det överlägset dyraste”.
Ett makalöst bra sauvignon blanc, med elegans utöver det vanliga. Om ni blir förvirrade över ursprunget är ni i gott (mitt) sällskap. Pfalz brukar betyda riesling, riesling och riesling. Och visst har det här vinet mera terroir än druvtypicitet över sig. Lite fatlagring med batonnage (omrörning) har gett vinet rondör och kanske den lilla krutighet som kallas ”fumé” på etiketten.

Det här dricker jag till allt, från nässelsoppa, via ostron till krabba – och till en skål med ostbågar, om det kniper.

2)

2013 Starmont 

Napa Valley, Kalifornien

95% sauvignon blanc / 5% semillon

195 kr, art. nr 79734 (best. sort.)

Finstämd ”vit bdx” från Nya världen, fast där amerikanerna låtit finess gå före textur. Hela famnen full av tropisk frukt från den saftiga sauvignondruvan, som dominerar helt över den försumbara semillontillsatsen. Årgång 2012 (har ej provat) av vinet innehåller tydligen 20% semillon – akta så du inte köper fel!
Nåväl, 2013 är ett rakt igenom strålande vin till skaldjur, ostron, vit fisk – eller att bara sitta och kontemplera med.

 

3)

2012 TWR 

Marlborough, Nya Zeeland

100% sauvignon blanc

191 kr, art. nr 78475 (best. sort.)

TWA utläses Te Whare Ra, en av de äldsta vingårdarna i landet, vilket innebär anor ända sedan 1979. Ett vin att antingen älska eller avstå (förutsatt att det finns något annat att dricka). Vinet är nästan en karikatyr på sauvignon blanc från Marlborough. Förvånansvärt hur man kan trycka i så mycket nässlor, fläderblom, svartavinbärsblad, krusbärssaft och grön paprika i en enda flaska. Men när smackandet är avklarat: icke en biton av kartighet, skurpulver eller vass stjälkbeska. För den som bestämt sig för att prova: tänk koncentration från en magnumflaska Stoneleigh nedtryckt i en helbutelj.

4)

2013 Ronan by Clinet, Blanc

Bordeaux, Frankrike

80% sauvignon blanc / 20% semillon

119 kr, art. nr 74889 (best. sort)

Här är det rondör och en kraft som skulle kunna tas för ekfatslagring, men där är vi snett ute. Trots den läckert gyllengula färgen är vinet helt och fullt ståltankat. Det är den vaxiga semillondruvan som tränger sig på, ger kulören, tvingar ner syran i brygga och tillför tuggmotstånd till vinet. Texturen gör att jag hellre dricker det här till kycklingrätter än till soppa och fisk. Härlig, rätt typsikt vit bordeaux, med ett oerhört tilltalande pris.

5)

2011 Spioenkop

Elgin, Sydafrika

92% sauvignon blanc / 8% semillon

159 kr, art. nr 79804 (best.sort)

Kommer från det heta Elgin (ja alltså … temperaturmässigt är Elgin svalt för att vara Sydafrika – men distriktet är en ”rising star”) och vinet har en historia att berätta. Det är gjort till minne av Boerkriget år 1900 mellan holländare och britter, på det avlägsna Spioenkop Hill i Natalprovinsen. Såpass …

Vinet i sig är rent, snyggt och skickar en diskret, men omisskännlig sydafrikansk rökpuff in i näsan. Av de åtta procenten semillon märks däremot inte mycket. Bra fiskvin, allround – men det minst personliga av de fem i denna knivskarpa konkurrens. Drick vinet ganska snart om du köper årgång 2011.



« | »

Kommentera