SYDAFRIKANSK BOX TILL HELGEN? INTE!


20 oktober, 2016 11:49


Hade du tänkt att köpa en bag-in-box från Sydafrika till helgen?

Innan du gör det – se gårdagens Uppdrag granskning i SVT. Och när du gjort det – fundera en vända till, på om du kanske ska handla ett annat vin i stället.

 

Kort sammanfattning för er som inte såg programmet:

Det mycket ambitiösa reportaget om Sydafrikas vinodling avslöjar hur framför allt en firma – Robertson Winery – behandlar sina anställda som boskap, hur de i princip livegna familjerna bor i eländiga skjul utan el och rent vatten, hur man skrämmer och avskedar dem som utnyttjar sin lagstadgade rätt att gå med i facket, hur fackets representanter obstrueras och trakasseras, hur vingårdsarbetare besprutar rankor med pesticider utan att vara skyddade mot giftet och att lönerna ligger långt under minimilönen.

 

Man behöver inte vara ett matematiskt geni för att fatta hur det är möjligt att Systembolaget kan sälja de här boxvinerna till ett pris som ligger obetydligt över buteljerat flaskvatten på Pressbyrån. Detta trots att vinet är belastat med en alkoholskatt på drygt 20 kronor litern, vilket inte vattnet är.

 

Om reportaget från Sydafrika är lysande, är uppföljningen desto mer beklämmande att se.

När Systembolaget ombeds att bemöta/försvara sin ståndpunkt att fortsätta saluföra de här vinerna, borde det ske via vd Magdalena Gerger, styrelseordförande Kenneth Bengtsson eller vice vd Marie Nygren, som nyligen gjort en resa till just Sydafrika, och vars servila tackbrev till producenterna visas i rutan, samtidigt som fack och anställda nere i Sydafrika anklagar Systembolagets företrädare, för att vara ”både blinda och döva” om de inte sett hur eländigt arbetarna har det.

 

Men i stället för ledning, skickar Systemet fram en orutinerad vice presstalesperson att kommentera reportaget. Det går inte särskilt bra. Implicit uppmanar hon oss att bojkotta Robertson och åtskilliga andra sydafrikanska producenter, genom att uppmana till köp någon av de nio etiskt märkta – Fairtrade och Fair for Life – sydafrikanska produkterna.

Det var nog inte tanken. Särskilt lycklig är man nog inte heller hos importfirman Prime Wine, som tar hem Robertsons viner till Sverige.

(Varför ställde ingen därifrån upp i programmet, för att förklara sin roll, förresten?)

 

Hela programmet blir – avsiktligt eller ej – en attack mot Systembolagets raison d’etre som monopolföretag, i en tid då kontrollen omfattar inte bara konsumenterna utan även producenterna. Med folkets gillande.

 

Jag har till leda och i decenniner, hört argumentet ”det går framåt, men det måste få ta tid”, när det handlar om att arbetare i riskländer som Sydafrika ska garanteras en dräglig tillvaro.

Hur jävla lång tid ska det få ta att ge familjerna rent vatten att dricka?« | »

Ett svar till “SYDAFRIKANSK BOX TILL HELGEN? INTE!”

  1. Mats Hemberg skriver:

    Bra rutet!
    Förtroendet för her vinskribent Grehn stiger till 200%.

Kommentera