Torrt, Gott & Svenskt!


5 september, 2016 10:30


Smalt vin, bokstavligt talat. Det finns inte många droppar av 2015 Villa Mathilda.

Så var vi där igen …

”Är du galen, etthundrasjuttifem spänn för en halv liter svenskt så kallat vin som jag vet smakar kattp… ”

”Smaka!”

”Hmm … nähä, jaha, det här … var ju … hehe … inte så dumt. Riktigt … hehe … gott, faktiskt.”

”Ja, eller hur?”

2015 Villa Mathilda Solaris/Siegerrebe är svenskt vin 2.0.

 

Att flera av landets stjärnkrogar numera plockar in vin från den pyttelilla vingården i Arild och serverar med stolthet, borde betyda något. Göteborgska Thörnströms, Sjömagasinet, SK Mat & Människor och Swedish Taste har Villa Mathildas viner på sina listor.

Och ärligt talat, 175 kronor för 50 centiliter betyder 262 för en helflaska – det har man väl slängt upp för ett hyggligt chablis eller riesling från Pfalz utan att bråka.

Om det är jämförbart? Närapå, närapå …

 

2015 Villa Mathilda Solaris/Siegerrebe är kruttorrt, har fin frukt och syra men framför allt tydliga, aromatiska muskattoner. Det vill säga aromer av rosor, viol och lite orientaliska kryddor.

Likheten med muskat kommer sig av att Siegerrebe är en korsning mellan Gewürztraminer (som ibland smakar mer muskat än muskat själv) och den mindre kända druvan Madelene Angevine.

Ett bra vin till fin sushi, sahimi eller kimchi om du gillar österländsk mat.

Är du västervriden sitter en peruansk ceviche som en inkamössa till det här vinet. Det tål alltså lite hetta på tallriken.

 

Svenskt vin brukar numera regelmässigt bestå av ren solaris. Med den druvan är det som med Borgs raka backhand – den är man säker på, bland skånska vinodlare.

Men det finns producenter som odlar några rader med lite annat skojigt också. Siegerrebe, som uppfanns i Tyskland 1929, är mycket trevligare i munnen än vad det märkliga namnet låter som. ”Segerdruva”?

Att Villa Mathilda gjorde en cuvée på 60% solaris och 40% siegerrebe har sin förklaring i att vingården, med blott 1 000 vinrankor, inte gav mer än hundra liter must totalt i fjol.

Därför finns det bara 36 flaskor av 2015 Villa Mathilda Cuvée Solaris/Siegerrebe att beställa här.

 

 

 



« | »

Kommentera