Tröstpris för dig som blev utan Salon-berusning


1 september, 2016 08:00


Foto: Thomaz Grehn

När korken till en nästan åtta år gammal champagne ser ut så här, är vinet bevisligen nydegorgerat (dvs skilt från sin jästfällning). (Foto:Thomaz Grehn)

 

I morgon blir det måhända köbildning utanför Systembolaget i Nordstan.
24 flaskor av champagnen 2004 Salon Brut Blanc de Blancs ska fördelas så rättvist som möjligt bland sanna aficionados, samlare, sommelierer, spekulerare, stekare, skickebud med uppgift att omsätta insamlade pengar i en present ”till en 50-åring som har allt” – samt andra, som inte är annat än lika delar nyfikna/rika.

3 449 kronor kostar den rara flaskan från Le Mesnil i Côte de Blancs och det är en prislapp som inte går att hantera i termer av prisvärdhet (alltså fynd eller bästa köp etcetera…).

Ibland hör jag folk påstå att ”det kostar en del, men det är inte dyrt med tanke på vad man får för pengarna” – vilket naturligtvis är skitsnack och ett tecken på att man tappat greppet inte bara om ”vanligt folks” ekonomiska förutsättningar utan även om livsvillkoren för den grövre medelklass som har det ”ganska bra ställt”.

Så vad får man för pengarna?

Man får ett glas vin på 12,5 centiliter för 575 spänn, om man är sex som delar flaskan.

Det är dyrt. Punkt.

Men att Salon alltid är magnifikt, perfekt, vanvettigt gott går inte att förneka. Dessutom lagringsbart intill tidens ände.

Således inte för alla, men trots priset är det ingen risk att Salon nollfyra blir en dammsamlare i Systembutikernas hyllor.

2004 är den 39:e årgången som släpps igenom kvalitetsfiltret, sedan perfektionisten Eugène-Aimé Salon lanserade premiärbubblet 1905. Den svenska importören Johan Lidby har fått köpa 600 flaskor, varav 300 gått till Systembolaget. 96 av dem är utlevererade till landets tre finvinbutiker (Sthlm 48, Gbg 24, Malmö 24). Resten går att beställa.

Du som inte känner tillräckligt sug efter att spendera tre och ett halvt papp på en enda flaska skumpa, hur fantastisk den än är, kanske kan tänka dig den första höstmånadens andra bubblande nyhet: 2008 Vincent-Joudart för det i sammanhanget ytterst humana priset 396 kronor.

Aldrig hört talas om Vincent-Joudart?

Inte konstigt alls. V-J är en liten odlare i den (för de flesta) okända byn Fèrebrianges, strax utanför den (för de flesta) okända staden Étoges, i den (för de flesta) okända södra delen av det världsberömda vindistriktet Champagne.

För priset av en flaska 2004 Salon får du alltså åtta 2008 Vincent-Joudart – en jämförelse som vore idiotisk om det ena vinet var lysande och det andra kass. Men så är det inte.

V-J håller vad siffrorna på etiketten lovar, nämligen att 2008 återigen visar mig att året är extraordinärt. Ännu lite grönt, ungdomligt, i slutet av målbrottet. Ge det ett par år och låt de guläppliga tonerna och den ljusa chokladen få lite mera plats i glaset, så blir det ett jättegott vin.

Detta trots att det är gjort på 65% pinot meunier, den förment ”tråkiga” druvan i Champagne. Men det är faktiskt den som ger mest frukt och som ger mognadskänsla åt champagne. Alla vill inte att syran ska klänga sig fast i gomsegel och tungrot när man dricker champagne.

2008 Vincent-Joudart har legat på sin jästfällning i sju år, vilket bevisas av att korken – när man drar upp den – har ungefär samma form som den hade den dag den trycktes ner i buteljen efter degorgeringen (i mars i år).

Ett val mellan åtta flaskor 2008 Vincent-Joudart och en 2004 Salon Brut BldBl är både enkelt och svårt. Ska jag betala själv blir det åtta Vincent-Joudart.

Får jag önska vinet som present blir det lika självklart en enda flaska Salon.

Och ja, jag undrar själv hur jag tänker där.

2008 Vincent-Joudard kostar 396 kronor och har artikelnummer 90234. Börjar säljas på Systembolaget i morgon. Finns i 3 600 flaskor över hela landet.

 « | »

Kommentera