Vill du verkligen dricka Toyota Corolla på nyår?


21 december, 2016 16:05


toyotavin

Allvarligt talat – hur kul är det att stå där som en förväntansfull gäst fem i tolv och se värden belåtet glida in och börja skruva på en flaska Moët & Chandon?

”Vadådå? Skulle det vara nåt fel på att skåla in det nya året i världens mest sålda champagne?” undrar du förvånat.

Dessutom kostar den ganska mycket skjorta (389 kronor).

Nej då, inget fel. Men just det faktum att Moët är den vanligaste av vanliga champagner – den som 99 gånger av 100 används i Hollywoodfilmer för att markera ”nu dricker de ä-k-t-a champagne på vita duken, fatta det därute i salongen” – gör att känslan av exklusivitet går förlorad.

Moët är champagnernas Toyota Corolla.

 

Låt mig i stället få komma med några sista-minuten-tips inför nyår. Beställer ni någon av nedanstående buteljer, lovar jag att det kommer att höjas ett och annat ögonbryn, ställas en och annan fråga, undslippas ett och annat hummande, men framför att yttras en och annan uppskattande kommentar.

Och du betalar endast för det som finns i flaskan – inte en spänn extra för ett välkänt varumärke på en etikett.

 

Beställer ni senast på annandagen, finns vinet för avhämtning i ”god tid” till nyårsafton – dvs dagen innan…

 

Fallet-Dart Cuvée de Reserve Brut

70% pinot meunier, 30% pinot noir

379 kr (78230)

Producenten Fallet-Dart håller till så långt västerut i Marnedalen, att tar man en rask promenad, kan man höra bruset från trafiken på Periferiquen i Paris. Här i Champagnes utmarker regerar pinot meunierdruvan, den som traditionellt ses över axeln bland snobbar, men som lik förbaskat är den mest odlade i regionen.
Ett oomkullrunkeligt faktum är emellertid att PM står för frukt och färg och rätt hanterad ger den utmärkta viner. Med tre år på jästfällningen och 8 gram restsocker får vi här en aptitretare som skapar ett enormt sug efter såna där små snittar med paté eller lax på. Eller varför inte en opastöriserad Brie de Meaux. Brieostarnas huvudstad Meaux är det första du träffar på om du tar den där promenaden mot Paris.

 

Fallet-Dart Grand Selection Brut

70% pinot noir, 15% pinot meunier, 15% chardonnay

395 kr (78348)

En storasyster till ovanstående, dominerad av pinot noir och ännu lite rundare, lite fläskigare, tack vare hela fyra års vila på jästfällningen, innan kapsyl och jästpropp åker av och ersätts med kork och grimma.
Ett bättre vin? Kanske det, men ska man nu köpa något från västra Marne, föredrar jag att visa upp ett skolexempel på bra pinot meunier.

Köpa en av varje? Där sa du nåt!

 

Vazart-Coquart & Fils Brut Grand Cru

100% chardonnay

329 kr (76296)

Ett kanongott, krämigt blanc de blancs-bubbel till humörhöjande pris. Vingårdarna ligger i Chouilly, i norra änden av Côte de Blancs, och ni som har en näsa speciellt utmejslad för den här typen av vin, vet att vi då kan förvänta oss mjukt, lättdrucket fluff, utan vassa kanter, men med tydliga drag av gröna, syrliga äpplen och citrus. Således ett utmärkt vin till ostron, skaldjur och vit fisk, men lite för finlemmat för kraftigare mat.

 

Special Club Collection 2–4–6

3×75 cl

1 299 kr (77700)

Kanske årets sista vinköp också blir årets bästa?

Tre olika Special Club-champagner från tre olika årgångar, passar vid tre olika tillfällen på samma goa kväll.

Först en kort förklaring till varumärket ”Special Club”:

Föreningen Club Tresor de Champagne, som tillverkar de här vinerna, utgörs av 28 små odlare, med oerhört mycket större kvalitetsambitioner än budget. Deras enda marknadsföring är, i stort sett, den gemensamma buteljen. Kort, stubbig, grön, med ungefär likadan etikett. Du går inte förbi en Special Club-flaska utan att känna igen den.

Man väljer ut sina bästa druvor för Club-buteljeringen, i syfte att konkurrera med de stora och välkända champagnehusen. Priset är genomgående överkomligt.

 

2002 Fresnet-Juillet Special Club

Verzy

40% pinot noir, 60% chardonnay

Säg deux mille deux i Champagne och hjärtat hoppar över ett slag på konnässörerna. Årgången 2002 har ett skimmer över sig som den bästa på tvåtusentalet. (Själv blir jag mer och mer övertygad om att -08 är bättre än
-02 ju mer jag provar – men glöm det, nu.)
Det här vinet har legat och ruvat på sin jästfällning i tio år före degorgering, vilket är oerhört länge och tämligen ovanligt för viner som inte är extremt exklusiva. Min ringa kompetens i ämnet vinmakning förbjuder mig att analysera varför det smakar så gott, men jag tror det har nåt med autolys och enzymer i jästen att göra. Dosagen är 8 gram per liter och den sockermängden får hela rummet att både dofta och smaka nektar.

Mognaden är bara i början ännu, men vinet håller för både fågel, fisk och mittemellan. Jag dricker det gärna i djupa klunkar till rosastekt lammfilé.

 

2004 Charlier & Fils Special Club

Montigny-sous-Châtillon

80% chardonnay, 10% pinot noir, 10% pinot meunier

Fullt mogen ”semi-blanc-de-blancs” eller vad man ska kalla en chardonnaydominerad champagne med utpräglade citrustoner. Passar bättre till ostron, skaldjur och fisk än till fågel och (framför allt) kött.

Charlier & Fils håller till i Montigny-sous-Châtillon, som verkligen inte är någon berömd champagneby, i Marnedalen.

 

2006 Vincent Joudart Special Club

Férebrianges

40% pinot meunier, 30% pinot noir, 30% chardonnay

Ännu en pärla till okänd by i världens mest glamourösa vinregion (det måste vi väl ändå utse Champagne till)?

Férebrianges må låta som en bitter magmedicin, men här finns odlaren Vincent Joudart som på sina åtta hektar skapar guld i glas av sin jordart. Allt jag smakat av Vincent Joudart är synnerligen … hm, läckert. Just det, läckert är ett ord som mer än något annat jag kan hitta just nu, ramar in stilen den här champagnen står för.

Om ni lockas av det här paketet på tre Special Club-flaskor föreslår jag 2004 Charlier till förrätten, 2002 Fresnet-Juillet till huvudrätten – och spara 2006 Vincent Joudart till tolvslaget.

Vad skulle kunna gå fel?

 

 

 « | »

3 svar till “Vill du verkligen dricka Toyota Corolla på nyår?”

 1. Johan Norrman skriver:

  Tack för bra blogg!

 2. Peter ulleryd skriver:

  Tacksam epost om nya publiceringar

  • Maria Crona skriver:

   Hej Peter.
   När du skrivit i ditt namn och email så visas ikryssningsval längst ned under kommentarsrutan, där kan du klicka i ”Notify me of new posts by email”

   Jag kan tyvärr inte skriva in din adress åt dig, men hoppas detta hjälper dig.
   Trevlig helg!

   /Göteborgs Vinhus

Kommentera