Caspari Ellergrub Riesling Spätlese Alte Reben, 2012

Vitt vin från Mosel, Tyskland

Ekologiskt
241 kr
Lägg i varukorgen

Dela:

Om vinet

Land
Tyskland
Årgång
2012
Region
Mosel
Druva
Riesling

Smaknoteringar

Vinet har en intensiv gul färg och en angenäm doft av subtropiska frukter. I gommen känns exotiska fruktjuicer, parat med sprakande, ren mineral. Syran harmoniserar fint med lite restsötma. Vinet kan utvecklas ytterligare några år i källaren om du inte frestas till att dricka det direkt, t ex till abborrefilé med purjolök och svamp!

Passar till

Ett vin att bara njuta av som en fräsch aperitif. Men det är förstås också ett strålande vin att dricka till fisk och skaldjur.

Mer fakta om vinet

Kategori
Vitt
Alkoholhalt
13%
Förpackning
750ml
Varunummer
71727
Total syra g/l
5,9 g/l
Socker g/l
6,3 g/l

Vinmakning

Denna Premium Riseling Spätlese från Ellergrub, hämtar sina rika aromer från 50 år gamla, oympade vinstockar. Druvorna är små, gyllegula och helt mogna. De växer på skifferterasser, som anlades med stor möda i mitten av 1900-talet. Moselfloden fungerar som en värmereservoar för berget. Berget Ellergrub med sitt sydvästläge har 70 % branta sluttningar.

Om producenten

Weingut Caspari-Kappel

Här pratar vi Mosel. Caspari är en av de mest lovande vingårdarna i detta underbara område. Tyvärr finns inte mycket bra viner från Mosel på Systembolaget. Det mesta är traditionellt sötsliskigt med låg alkoholhalt.

Det här är något helt annat! Caspari-Kappel har anor från Romartiden, 600 år tillbaka. Men det är i dess moderna form vi känner vingården. Under ledning av Nico Caspari och Uwe Jostock har man slagit den tyska vinpressen med häpnad. Uwe Jostock arbetade tidigare nästan tio år som vinmakare för Immich-Batterieberg, och lyfte då denna vingård till toppen; 5 stjärnor av 5 hos den välrenommerade vinkritikern Eichelmann.

Idag håller Uwe på väg att upprepa succén hos Caspari. I Gault Millou (den andra stora vinguiden i Tyskland) så fick man i år 2016, för sitt vin Kabinett von Blauen Schiffer 2014 utmärkelsen ”Bästa torra Riesling under 15 euro!” och detta av alla tyska viner! Detta enorma beröm har förstås gjort att just detta vin är slutsålt, men vi kan erbjuda andra viner från producenten som också är enastående.

 

caspari-kappel Moselschleife

Weingut Caspari-Kappel

Om Importören

Carliot Fine Wine imports

Carliot importerar och säljer unika kvalitetsviner, som du normalt inte hittar på varken Systembolagets hyllor eller restaurangernas vinlistor. Det kan vara en ovanlig vinregion eller en sällsynt druva. Oftast är det små och familjedrivna vingårdar. Importören har också egen erfarenhet av vinodling och produktion. Man har nämligen sedan 2006 drivit Kullabygdens äldsta vingård Villa Mathilda, i Arild.

carliot.com

Göteborgs Vinhus rekommenderar även

 • Caspar X Riesling Feinherb
  Tyskland / Riesling
  Caspar X Riesling Feinherb
  Ekologiskt
  2014
  Mosel
  Producent:
  Weingut Caspari-Kappel
  Läs Mer
 • Caspar X Riesling Trocken
  Tyskland / Riesling
  Caspar X Riesling Trocken
  Ekologiskt
  2014
  Mosel
  Producent:
  Weingut Caspari-Kappel
  Läs Mer
 • Caspari Zeppwingert Feinherb
  Tyskland / Riesling
  Caspari Zeppwingert Feinherb
  Ekologiskt
  2012
  Mosel
  Producent:
  Weingut Caspari-Kappel
  Läs Mer
 • Villa Mathilda Solaris
  Sverige / Solaris
  Villa Mathilda Solaris
  2015
  Kullabygden
  Producent:
  Vingården Villa Mathilda
  Läs Mer