Caspari Zeppwingert Feinherb, 2012

Vitt vin från Mosel, Tyskland

Ekologiskt
241 kr
Lägg i varukorgen

Dela:

Om vinet

Land
Tyskland
Årgång
2012
Region
Mosel
Druva
Riesling

Passar till

Perfekt med grillat kött eller det asiatiska köket. Gravad lax, eller en sallad (gärna med en lätt honungsdressing) passar mycket bra. Vi själva dricker också gärna en halvtorr Riesling som aperitif en ljummen sommarkväll.

Mer fakta om vinet

Kategori
Vitt
Alkoholhalt
11%
Förpackning
750ml
Varunummer
75819
Total syra g/l
7,8 g/l
Socker g/l
22,2 g/l

Vinmakning

Mitt emellan Traben-Trarbach och Enkirch hittar vi läget Enkircher Zeppwingert. Under perioden Devon, 400 miljoner år sedan, bildades detta vinberg med sina mycket branta sluttningar och blåa skiffer. För 2000 år, sedan odlade romarna upp marken och planterade sina vinstockar här i Mittelmosel.

Denna halvtorra (feinherb) Riesling Spätlese får sin karaktär av jorden, men också genom att jäsningen sker spontant utan tillsatt jäst. Doften är blommig, med örter och skiffer. En livlig syra med härlig efterklang.

Om producenten

Weingut Caspari-Kappel

Här pratar vi Mosel. Caspari är en av de mest lovande vingårdarna i detta underbara område. Tyvärr finns inte mycket bra viner från Mosel på Systembolaget. Det mesta är traditionellt sötsliskigt med låg alkoholhalt.

Det här är något helt annat! Caspari-Kappel har anor från Romartiden, 600 år tillbaka. Men det är i dess moderna form vi känner vingården. Under ledning av Nico Caspari och Uwe Jostock har man slagit den tyska vinpressen med häpnad. Uwe Jostock arbetade tidigare nästan tio år som vinmakare för Immich-Batterieberg, och lyfte då denna vingård till toppen; 5 stjärnor av 5 hos den välrenommerade vinkritikern Eichelmann.

Idag håller Uwe på väg att upprepa succén hos Caspari. I Gault Millou (den andra stora vinguiden i Tyskland) så fick man i år 2016, för sitt vin Kabinett von Blauen Schiffer 2014 utmärkelsen ”Bästa torra Riesling under 15 euro!” och detta av alla tyska viner! Detta enorma beröm har förstås gjort att just detta vin är slutsålt, men vi kan erbjuda andra viner från producenten som också är enastående.

 

caspari-kappel Moselschleife

Weingut Caspari-Kappel

Om Importören

Carliot Fine Wine imports

Carliot importerar och säljer unika kvalitetsviner, som du normalt inte hittar på varken Systembolagets hyllor eller restaurangernas vinlistor. Det kan vara en ovanlig vinregion eller en sällsynt druva. Oftast är det små och familjedrivna vingårdar. Importören har också egen erfarenhet av vinodling och produktion. Man har nämligen sedan 2006 drivit Kullabygdens äldsta vingård Villa Mathilda, i Arild.

carliot.com

Göteborgs Vinhus rekommenderar även

 • Caspar X Riesling Trocken
  Tyskland / Riesling
  Caspar X Riesling Trocken
  Ekologiskt
  2014
  Mosel
  Producent:
  Weingut Caspari-Kappel
  Läs Mer
 • Caspari Ellergrub Riesling Spätlese Alte Reben
  Tyskland / Riesling
  Caspari Ellergrub Riesling Spätlese Alte Reben
  Ekologiskt
  2012
  Mosel
  Producent:
  Weingut Caspari-Kappel
  Läs Mer
 • Caspari Zeppwingert Feinherb
  Tyskland / Riesling
  Caspari Zeppwingert Feinherb
  Ekologiskt
  2012
  Mosel
  Producent:
  Weingut Caspari-Kappel
  Läs Mer
 • Villa Mathilda Siegerrebe
  Sverige / Siegerrebe
  Villa Mathilda Siegerrebe
  2014
  Kullabygden
  Producent:
  Vingården Villa Mathilda
  Läs Mer