Mathilda Cuvée, 2016

Vitt vin från Kullabygden, Sverige

Svenskt vin i mycket begränsad upplaga

Nyhet
176 kr
Lägg i varukorgen

Dela:

Om vinet

Land
Sverige
Årgång
2016
Region
Kullabygden
Druva
50% Solaris, 50% Siegerrebe

Smaknoteringar

Villa Mathilda Cuvée är det bästa av två världar. Frisk syra från Solaris balanseras av en kryddig och aromatisk Siegerrebe. Resultatet är ett vin som både blir en strålande, exotisk aperitif (vem kan gissa att detta är ett svenskt vin?!) och som matchar vanligtvis svåra maträtter. Det funkar lika bra till Asiatisk mat, med lite hetta som till gravlax och stekt spätta. Eftersom en av föräldrarna till detta vin är Gewurtztraminer, så gifter det sig också väl med maträtter från Alsace, t ex ank- eller gåsleverpaté.
Årgång 2016 har en liten, behaglig restsötma, men skall betraktas som ett torrt vin

Mer fakta om vinet

Kategori
Vitt
Alkoholhalt
14%
Förpackning
500ml
Förslutning
Naturkork
Varunummer
71372
Total syra g/l
7,5
Socker g/l
4,5
Produktion
300 flaskor
Vinrankornas ålder
11 år
Lagringspotential
Mathilda Cuvée kan sparas i åtminstone fem år, men smakar utmärkt redan nu.

Lagring

Vinets har uppfostrats på ståltank i nästan 1 år, innan buteljering.

Vinmakning

2016 var en utmärkt säsong för svenska vinodlare. Mycket sol och värme gav en rekordtidig skörd med både stor mängd och hög kvalitet. Marie-Louise och Carl-Magnus Hedin beslöt att låta vinet uppfostras i tankarna under nästan ett år och det kom alltså i flaska först i slutet av augusti. Trots den stora skörden har endast cirka 500 liter fått bli färdigt vin.

Efter avstjälkning genomgick druvmassan kallmaceration. Jäsningen skedde under låg temperatur och i rostfria tankar. Det färdiga vinet fick sedan ligga på sin jästfällning ”Sur Lie” i några månader. Under försommaren gjordes en cuvée (blandning) av de två druvsorterna.
Resultatet är ett svenskt premiumvin som tillhör det allra bästa man kan dricka idag.

Om producenten

Villa Mathilda

Villa Mathilda är den äldsta av vingårdarna I Kullabygden, etablerad 2006 och på 0,5 ha. Man tillverkar vita premiumviner av sorterna Solaris och Siegerrebe. Den senare druvan är vingården ensamma om att odla yrkesmässigt i Sverige. Vinet säljs i första hand till förstklassiga restauranger i Göteborg och Skåne, samt via beställningssortimentet.

Marie-Louise och Carl-Magnus Hedin flyttade 2010 från Göteborg till Arild på Kullahalvön. Man hade förberett sig genom att skaffa utbildning på Göteborgs Universitet, bl a inom geologi, klimatologi, oenologi, kemi samt mat och vin i kombination. Redan 2011 fick Villa Mathilda leverera sin Solaris till Sjömagasinet i Göteborg. Idag finns vinet även på flera andra av stadens stjärnkrogar.

Mathilda hette Marie-Louise farmor som föddes 1867. Hon växte upp på gårdar i byar som ligger alldeles i närheten av där vingården idag finns.

Villa Mathilda har ända sedan starten haft en viktig ambition; att inte bara producera ett drickbart vin, utan ett njutningsfullt vin!

www.villamathilda.com 
Villa Mathilda

Om Importören

Carliot Fine Wine imports

Carliot marknadsför och säljer både det egna vinet från den svenska Vingården Villa Mathilda i Arild samt kvalitetsproducenter från länder och regioner som inte är så vanligt förekommande på restauranger eller Systembolagets sortiment.

carliot.com

Göteborgs Vinhus rekommenderar även

 • Villa Mathilda Siegerrebe
  Sverige / Siegerrebe
  Villa Mathilda Siegerrebe
  2014
  Kullabygden
  Producent:
  Vingården Villa Mathilda
  Läs Mer
 • Villa Mathilda Solaris
  Sverige / Solaris
  Villa Mathilda Solaris
  2015
  Kullabygden
  Producent:
  Vingården Villa Mathilda
  Läs Mer