Villa Mathilda Siegerrebe, 2014

Vitt vin från Kullabygden, Sverige

Fåtal flaskor kvar

199 kr
Lägg i varukorgen

Dela:

Om vinet

Land
Sverige
Årgång
2014
Region
Kullabygden
Druva
100% Siegerrebe. Villa Mathilda är en av mycket få svenska vingårdar som odlar denna druva. Korsningen kommer från Tyskland, där den odlas allmänt, liksom i England och Nordvästra USA.

Smaknoteringar

Siegerrebe är en korsning mellan Gewurztraminer och Madeleine Angevine. Stor aromatisk, kryddig doft med inslag av tropiska frukter. Smaken är frisk och kryddig med tropisk frukt och mineral. Låg syra, men välbalanserad. Det här är ett spännande och mycket smakfullt vin som närmast påminner om en Muscat från Alsace

Passar till

Precis som Gewurztraminer är Siegerrebe ett av få viner som matchar strakt kryddad och/eller orientalisk mat. Men det är även en perfekt kombination med ank- eller gåsleverpaté. På fisksidan smakar vinet gott till blåmusslor kokta med vin och grädde, samt även till panerad, stekt spätta.

Mer fakta om vinet

Kategori
Vitt
Alkoholhalt
12,5%
Förpackning
500ml
Varunummer
73802
Total syra g/l
5,3 g/l
Socker g/l
0 g/l
Produktion
350 flaskor
Vinrankornas ålder
Planterades 2006
Lagringspotential
Vinet kan drickas nu, eller sparas ett par år

Vinmakning

Druvorna skördades för hand i slutet av september 2014 efter en mycket varm sommar som förklarar den höga alkoholhalten. Efter avstjälkning genomgick druvmassan kallmaceration. Jäsningen har skett i rostfria tankar. Det färdiga vinet har legat på sin jästfällning ”Sur Lie” och det har regelbundet gjorts battonage (omrörning). Vinet har inte filtrerats, för att behålla så mycket aromämnen som möjligt. 

Om producenten

Villa Mathilda

Villa Mathilda är den äldsta av vingårdarna I Kullabygden, etablerad 2006 och på 0,5 ha. Man tillverkar vita premiumviner av sorterna Solaris och Siegerrebe. Den senare druvan är vingården ensamma om att odla yrkesmässigt i Sverige. Vinet säljs i första hand till förstklassiga restauranger i Göteborg och Skåne, samt via beställningssortimentet.

Marie-Louise och Carl-Magnus Hedin flyttade 2010 från Göteborg till Arild på Kullahalvön. Man hade förberett sig genom att skaffa utbildning på Göteborgs Universitet, bl a inom geologi, klimatologi, oenologi, kemi samt mat och vin i kombination. Redan 2011 fick Villa Mathilda leverera sin Solaris till Sjömagasinet i Göteborg. Idag finns vinet även på flera andra av stadens stjärnkrogar.

Mathilda hette Marie-Louise farmor som föddes 1867. Hon växte upp på gårdar i byar som ligger alldeles i närheten av där vingården idag finns.

Villa Mathilda har ända sedan starten haft en viktig ambition; att inte bara producera ett drickbart vin, utan ett njutningsfullt vin!

www.villamathilda.com 
Villa Mathilda

Om Importören

Carliot Fine Wine imports

Carliot marknadsför och säljer både det egna vinet från den svenska Vingården Villa Mathilda i Arild samt kvalitetsproducenter från länder och regioner som inte är så vanligt förekommande på restauranger eller Systembolagets sortiment.

carliot.com