Villa Mathilda Solaris, 2015

Vitt vin från Kullabygden, Sverige

Nästa årgång kommer i slutet av sommaren 2018

199 kr

Dela:

Om vinet

Land
Sverige
Årgång
2015
Region
Kullabygden
Druva
100% Solaris

Smaknoteringar

Solaris påminner, med sin friska syra, om Sauvignon Blanc, men här finns också toner av Chardonnay. Stor doft av gula frukter, äpplen, grape och gråpäron. Medelfyllig, rund smak med fin frukt och inslag av citrus, äpplen, melon och lite kryddor. Mango och annan tropisk frukt finns där också. Lång och angenäm eftersmak.

Passar till

Solaris med sin friska syra passar bra till chevré och salta hårdostar, typ Gruyère. Men givetvis också till fisk, räkor och andra skaldjur. Det är dessutom en strålande apéritif.

Mer fakta om vinet

Kategori
Vitt
Alkoholhalt
13,5%
Förpackning
500ml
Varunummer
73553
Total syra g/l
8,6 g/l
Socker g/l
0 g/l
Produktion
100 flaskor 2015
Vinrankornas ålder
Planterades 2006
Lagringspotential
Vinet kan drickas nu, eller sparas ett par år.

Vinmakning

Druvorna är skördade för hand efter en vädermässigt mycket svår växtsäsong. Villa Mathilda ville inte ge avkall på kvaliteten, vilket förklarar det låga skördeuttaget på knappt ett par hundra liter vin. Efter avstjälkning genomgick druvmassan kallmaceration. Jäsningen har skett i rostfria tankar. Det färdiga vinet har legat på sin jästfällning ”Sur Lie” och det har regelbundet gjorts battonage (omrörning). Buteljering skedde också ovanligt sent, för att vinet skulle hinna mogna i tankarna. Villa Mathilda filtrerar aldrig sina viner, för att så mycket aromämnen som möjligt skall behållas.

Om producenten

Villa Mathilda

Villa Mathilda är den äldsta av vingårdarna I Kullabygden, etablerad 2006 och på 0,5 ha. Man tillverkar vita premiumviner av sorterna Solaris och Siegerrebe. Den senare druvan är vingården ensamma om att odla yrkesmässigt i Sverige. Vinet säljs i första hand till förstklassiga restauranger i Göteborg och Skåne, samt via beställningssortimentet.

Marie-Louise och Carl-Magnus Hedin flyttade 2010 från Göteborg till Arild på Kullahalvön. Man hade förberett sig genom att skaffa utbildning på Göteborgs Universitet, bl a inom geologi, klimatologi, oenologi, kemi samt mat och vin i kombination. Redan 2011 fick Villa Mathilda leverera sin Solaris till Sjömagasinet i Göteborg. Idag finns vinet även på flera andra av stadens stjärnkrogar.

Mathilda hette Marie-Louise farmor som föddes 1867. Hon växte upp på gårdar i byar som ligger alldeles i närheten av där vingården idag finns.

Villa Mathilda har ända sedan starten haft en viktig ambition; att inte bara producera ett drickbart vin, utan ett njutningsfullt vin!

www.villamathilda.com 
Villa Mathilda

Om Importören

Carliot Fine Wine imports

Carliot marknadsför och säljer både det egna vinet från den svenska Vingården Villa Mathilda i Arild samt kvalitetsproducenter från länder och regioner som inte är så vanligt förekommande på restauranger eller Systembolagets sortiment.

carliot.com

Göteborgs Vinhus rekommenderar även

 • Mathilda Cuvée
  Sverige / Blend
  Mathilda Cuvée
  Nyhet
  2016
  Kullabygden
  Producent:
  Vingården Villa Mathilda
  Läs Mer
 • Villa Mathilda Siegerrebe
  Sverige / Siegerrebe
  Villa Mathilda Siegerrebe
  2014
  Kullabygden
  Producent:
  Vingården Villa Mathilda
  Läs Mer
 • Villa Mathilda Solaris
  Sverige / Solaris
  Villa Mathilda Solaris
  2015
  Kullabygden
  Producent:
  Vingården Villa Mathilda
  Läs Mer